16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kormoran „igračka“ za ultrabogate u Porto Montenegru

Kormoran

Menadžment elitnog nautičkog centra Porto Montenegro sklopio je eksluzivan aranžman sa proizvođačem jednog od najatraktivnih aktuelnih visokotehnoloških plovila – austrijskom firmom „Kormoran“, da od naredne godine, jedno od tih super-sofisticiranih i skupih brodova, stacionira u Tivtu- ekskluzivno saznaju „Vijesti“.

„Kormoran“ je nedavno zapanjio nautičke krugove u svijetu objavljujući prve podatke o prototipu svog jedinstvenog novog motornog broda koji se, bez po muke, može transformisati u čak šest različitih oblika i konfiguracija. Ovaj visokotehnološki dragulj može biti klasični jednotrupni motorni gliser u dva oblika, katamaran (dvotrupac), trimaran (brod sa tri trupa), hidrokrilni brzi gliser ili izvanredno atraktivna platforma za kupanje.

Sve to ovo jedinstveno plovilo dužine 7 metara, može učiniti zahvaljujući pametnim konstrukcionim riješenjima, visokoj tehnologiji i probranim materijalima od kojih je izrađen. „Kormoran“ pored centralnog ima i dva bočna manja trupa koja se hidrauličnim sistemom odvajaju od glavnog trupa, podižu i spuštaju, pretvarajući ovaj brod iz klasičnog glisera u katamaran ili trimaran, a brod ima i dva para uvlačećih podvodnih krila koja mu omogućavaju da se potpuno uzdigne iznad vode, smanjujući otpor vode njegovom kretanju i do 80 odsto. Pogonjen sa tri vodomlazna propulzora ukupne snage 493 konja, „Kormoran“ postiže impozantnu maksimalnu brzinu od 44 čvora, a posebnost ovog broda je što transformaciju u bilo koji od šest različitih oblika, može izvesti i dok se kreće. Plovilo koje izgleda kao da je izašloo iz radionice čuvenog Q-a za potrebe nekog od filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu napravljeno je od kombinacije karbonskih vlakana,             titanijuma, nerđajućeg čelika i tikovog drveta, a unutrašnjost u koju može primiti do 3 osobe, obložena je najplemenitijom kožom.Kormoran kao platforma za kupanje

Proces dizajniranja i konstrukcije ovog jedinstvenog visokotehnološkog broda vodio je predsjednik firme „Kormoran“ Oliver Korman, a glavni investitor koji stoji iza ovog projekta je Danijel Porše iz čuvene njemačke familije Porše koja je osnovala fabriku istoimenih prestižnih sposrtskih automobila. Do sada nije saopšteno koliko će koštati ova fascinantni transformers i igračka za super-bogatu klijentelu, koja će prvi prototip „Kormorana“ što je trenutno u procesu proizvodnje, naredne godine ekskluzivno moći da vidi, ali i testira u Porto Montenegru.

Kormoran kao katamaran„Čini nam čast što smo u prilici da sarađujemo sa jednim tako inovativnim brendom kakav je „Kormoran“, posebno znog toga što ćemo biti domaćin premijeri i puštanju na tržiše ovog potpuno novog i veoma uzbudljivog koncepta broda. Ovo transformers-plovilo će donijeti sasvim nove izazove kontruktorima ostalih jahti i veoma se radujemo što će prototip „Kormorana“ biti smješten u našoj marini. Gdje ćete na svijetu naći bolju lokaciju od Bokokotorskog zaliva da isprobate sve konfiguracije i mogućnosti koje vam daje ovo plovilo.“ – kazao je Bili Kanelas, menadžer za razvojne projekte marine Porto Montenegro.

Superatraktivni ploveći transformers u tivatsku marinu stžie na ljeto naredne godine i u Boki će provesti cijelu narednu nautičku sezonu.

Najčitanije