11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Korčulanski đir

Korculanski đir
Korculanski đir

Današnje izdanje Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju realizujemo u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So otpočnimo ekskluzivom: za 10-ak dana Boka će biti domaćin, ponaprije Perast, spisateljici Oliveri Skoko, koja će u Muzeju grada predstaviti Korčulanski đir, roman o drugoj polovini života Tripa Kokolje.

Barokni slikar Tripo Kokolja (Perast 1661 – Korčula 1713), čovjek koji je u prvom dijelu svog života oslikao Gospu od Škrpjela – mora da bježi iz rodnog grada u trenutku kada zavjerenici predvođeni suparničkim Zmajevićima ubijaju kapetana Vicka Bujovića, silnika i miljenika Mletačke republike.

Kokolja prihvata raniji poziv korčulanskog biskupa Marina Draga da na ostrvu doslika svod crkve Svih svetih. Umjetnikov đir počinje dolaskom na taj djelić morem okružene Dalmacije, i nastavlja se – u moru slika. Marljivo radi na svetim licima, ali prolazi i kroz trenutke bure – uzbunio je vjernike razgolitivši četkicom anđela pored Svetog Matije. Po povratku sa Brača 1713, gdje je završavao svoj poslednji rad, poboljeva, i umire na dan Svetog Luke, zaštitnika slikara.

Paralelna radnja upoznaje nas s drugim protagonistom, onim iz 21. vijeka. To je pripovjedač sam, 40-godišnji istoričar umjetnosti. Za vrijeme boravka na Korčuli, bezuspešno pokušava da pismima nastavi vezu, ali i pronalazi društvo u Mariti, s kojom upoznaje korčulanski hedonizam: ukus domaćih delicija, mirisа konoba, čari tradicionalnih fešti, a uporedo provodi vrijeme u crkvi Svih svetih, pokušavajući da razazna Kokoljin slikarski i životni đir…

Olivera Skoko oživljava doba baroka na istočnoj obali Jadrana, verbalnim slikama portretišući upravo onoga ko je oslikao Sikstinsku kapelu Boke Kotorske. Izdavač Korčulanskog đira je Gradska biblioteka Zrenjanin.

Izlog knjižare SO
Izlog knjižare SO

Tuđ život Grega Vilijamsa iskren je i zabavan roman. Tom je oženjen i ima dvoje djece. Pošto je u posljednje dvije godine izgubio dva posla vrijeme provodi pokušavajući da povrati svoje potpuno uništeno samopouzdanje. Šon, njegov brat blizanac ima svoju firmu, vozi atraktivan auto i spava sa najljepšim ženama. Problem je u tome što su obojica nezadovoljni. Šon čezne za porodičnom toplinom dok Tom sanja da će nekada ponovo biti uspješan. Koristeći mogućnost koju im je priroda dala, braća rješavaju da se zamijene i prožive svoje fantazije. Izdavač je Beobook.

Šta žene vole i kako ih osvojiti Davida De Anđela na prvi je pogled knjiga za muškarce ali glavni junak ove izuzetne studije o muško-ženskim odnosima je žena. Knjiga će svakako osloboditi muškarce mnogih frustracija, ali će i ženama ukazati kako da se postave kada se susretnu sa neodoljivim zavodnicima, kojih će, nakon čitanja ove knjige, biti daleko više nego što je to do sada bio slučaj. Autor sugeriše da je uspijeh kod žena kao učenje sviranja muzičkog instrumenta. Potrebno je vrijeme da bi se kompozicija savršeno odsvirala. Izdavač je Lom.

Nas dvoje autora Endija Džounsa iskren je, duhovit i inspirativan roman za tinejdžere. Fišer i Ajvi su odnedavno u vezi. Činjenica da se u stvari ne poznaju nije im važna. U narednih 12 mjeseci tokom kojih će im se život zauvijek promijeniti, njih svoje će otkriti da je zaljubljivanje jedna stvar, a život sa voljenom osobon nešto sasvim drugo. Džouns je veoma lijepo opisao ono čarobno vrijeme prvih zaljubljivanja, prvih ljubavi, vrijeme ispunjeno očekivanjima, iznenađenjima, prilagođavanjima i kompromisima. Izdavač je Laguna.

Beton je jedan od četiri romana slavnog Tomasa Bernharda koje je objavio u periodu najveće stvaralačke snage. U ovom ostvarenju prosto se nižu slojevi magijskog i simboličkog, a sama tragedija mladog bračnog para opisanog u knjizi plod je njihovog neuspjelog pokušaja da uzmu sudbinu u svoje ruke i tako se otmu od tvrdih okova koje im je ona namijenila. Izdavač je Lom.

Najčitanije