10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

“Korčulanski đir” u Muzeju grada Perasta

Korčulanski đir
Korčulanski ĐIR

“Korčulanski đir” naziv je romana spisateljice Olivere Skoko koji će bit predstavljen u petak 18. septembra u Muzeju grada Perasta u 19 sati.

Na promociji će pored autorice govoriti književnik i pisac Nikola Malović.

Korčulanski đir je roman koji govori o drugoj polovini života Tripa Kokolje.

Barokni slikar Tripo Kokolja (Perast 1661 – Korčula 1713), čovjek koji je u prvom dijelu svog života oslikao Gospu od Škrpjela – mora da bježi iz rodnog grada u trenutku kada zavjerenici predvođeni suparničkim Zmajevićima ubijaju kapetana Vicka Bujovića, silnika i miljenika Mletačke republike.

Kokolja prihvata raniji poziv korčulanskog biskupa Marina Draga da na ostrvu doslika svod crkve Svih svetih. Umjetnikov đir počinje dolaskom na taj djelić morem okružene Dalmacije, i nastavlja se – u moru slika. Marljivo radi na svetim licima, ali prolazi i kroz trenutke bure – uzbunio je vjernike razgolitivši četkicom anđela pored Svetog Matije. Po povratku sa Brača 1713, gdje je završavao svoj poslednji rad, poboljeva, i umire na dan Svetog Luke, zaštitnika slikara.

Paralelna radnja upoznaje nas s drugim protagonistom, onim iz 21. vijeka. To je pripovjedač sam, 40-godišnji istoričar umjetnosti. Za vrijeme boravka na Korčuli, bezuspešno pokušava da pismima nastavi vezu, ali i pronalazi društvo u Mariti, s kojom upoznaje korčulanski hedonizam: ukus domaćih delicija, mirisа konoba, čari tradicionalnih fešti, a uporedo provodi vrijeme u crkvi Svih svetih, pokušavajući da razazna Kokoljin slikarski i životni đir…

Olivera Skoko oživljava doba baroka na istočnoj obali Jadrana, verbalnim slikama portretišući upravo onoga ko je oslikao Sikstinsku kapelu Boke Kotorske.

Izdavač Korčulanskog đira je Gradska biblioteka Zrenjanin.

Najčitanije