Koprivica: Razbiti lokalne granice i internacionalizovati Praznik mimoze

Praznik mimoze 2017.

Sve je spremno za početak 48. Praznika mimoze, a koncept Praznika odgovara onome što je bila ideja od osnivanja, da to bude turističko-propagandna manifestacija koja će tokom zime upotpuniti ponudu Herceg Novog, čulo se na današnjem pressu koji je održan u foajeu dvorane Park.

Opština Herceg Novi je sa ponosom domaćin i glavni pokrovitelj manifestacije koja traje već skoro pola vijeka. Tradicija Mimoze za nas stvara obavezu i odgovornost da se nastavi i da se uradi sve da ona bude bolja i kvalitetnija“ kazao je Dragan Janković potpredsjednik opštine Herceg – Novi.

Korak naprijed koji je učinjen ove godine je, između ostalog, program „Prijatelji u gostima“ koji podrazumjeva dvije manifestacije – Dani Francuske i Dani Beograda.

Ideja je bila da ove godine program Mimoze bude proširen, da „razbije lokalne granice, ulazeći u nešto što se zove internacionalizacija festivala“, rekao je direktor Javne ustanove kulture „Herceg-Fest“ Stevan Koprivica.

On je dodao je da je program 48. Praznika mimoze bio definisan ranije nego što je to bila praksa prethodnih godina, što je omogućilo efektnu promotivnu kampanju u cijelom regionu.

„Sve je rađeno tokom višemjesečnih priprema, u intenzivnoj saradnji po svim pitanjima sa Opštinom Herceg Novi i javnim službama i preduzećima. Ovo je gradski praznik i grad ovakvim manifestacijama dokazuje svoj vitalitet“, istakao je Koprivica.

Fešta od mimoze ribe i vina – foto Boka News

Otpravnik poslova Ambasade Francuske u Crnoj Gori i direktor Francuskog instituta Žan Žak Forte istakao je dugu i dobru saradnju Francuske sa Crnom Gorom i Herceg Novim, te posebno zadovoljstvo što imaju priliku da učestvuju u manifestaciji kakva je Praznik mimoze.

„Kada smo pozvani da Francuska bude gost, ambasadorka Tudik nije se dvoumila i odmah je sa oduševljenjem prihvatila predlog. Ovo je zaista čast za Francusku i prilika da predstavimo svoju kulturu i vrijednosti“, rekao je Forte.

Dani Francuske održaće se 13, 14. i 15. februara.

Prvi dan je rezervisan za ulični performans „Ljudi sa visina“, koji će izvesti tri umjetnika na štulama, najavila je Jelena Delević iz Francuskog instituta u Podgorici. Drugog dana će u Herceg Novom nastupiti francuska muzička grupa Baden Baden, a 15. februara će se održati gastronomsko veče na kojem će specijalitete francuske kuhinje pripremati Radmila Rajković, šefica kuhinje rezidencije Ambasade Francuske.

Manifestacija Dani Beograda plod je saradnje sa Turističkom organizacijom Grada Beograda, a održava se uz podršku Generalnog konzulata Republike Srbije u Crnoj Gori. Konzul Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović kazao je da će turistička ponuda srpske prijestonice biti predstavljena 6, 7. i 8. februara kroz kulturno-umjetnički program i bogat gastronomski program. Učestvovaće glumice Ljiljana Jakšić i Nataša Poposka, umjetnički centar „Talija“ sa orkestrom, a za pripremu tradicionalnih specijaliteta zadužen je poznati skadarlijski restoran „Tri šešira“.

Praznik mimoze

Novost je i da će ove godine tri manifestacije biti održane u Igalu – „Dan picigina“ i „Ulica za ples“ 9. februara,a 10. februara „Đardin“,  izložba cijeća i izbor najljepšeg aranžmana u hotelu „Vojvodina“.

Organizaciju su pomogli brojni sponzori. Predstavnici Instituta „Dr Simo Milošević“, hotela „Palmon bay“ i kompanije „Lighthouse of Montenegro“ istakli su zadovoljstvo što su domaćini nekih od programa Praznika mimoze i pozvali sve da dođu u Herceg Novi tokom februara.

Fešta od mimoze, ribe i vina 2016.
Fešta od mimoze, ribe i vina 2016.

Prva manifestacija odžaće se već u subotu 28. januara, kada će praznik biti najavljen „Abrumom“ – defileom alegorijskih kola od Igala do Trga Nikole Đurkovića, postavljenjem lutke Krnevala i koncertom bendova Madicine i Milf Hunters u parku Boka. „Ime ovogodišnje lutke Krnevala, dežurnog, hroničnog krivca za sve što nam je bilo nemilo u protekloj godini, je Kolektorista Fekalista“, otkrio je Koprivica.

Praznik Mimoze biće zvanično otvoren u petak, 3. februara karnevalskom povorkom od Igala do Trga Nikole Đurkovića i koncertom Tonija Cetinskog.

Program 48. Praznika mimoze možete pogledati ovdje

Program Mimoza

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.