15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Konvoj terenaca prešao Orjen

Protekle nedelje, put Vrbanj-Crkvice, prošla je poveća organizovana grupa poljskih turista u moćnim terenskim vozilima.

Šezdesetak ljudi, uključujući porodice sa malom djecom, raspoređeni u 15 velikih terenaca, nakratko se zaustavilo na najvišoj tački puta, na 1600 m visokom Orjenskom sedlu, da bi zatim produžili na kotorsku stranu u riskantni silazak kratkom dionicom nekadašnjeg pješačkog puta, kako bi izbjegli odron austrijskog kolskog puta koji je potpuno onemogućio saobraćaj na ovom dijelu još 2013. godine.

U dobroj organizaciji, uz navođenje i radio-vezu, jedan po jedan terenac upuštao se u veoma eksponirani silazak na pješački put, da bi zatim prolazio oko 150 m trasom starog vojnog pješačkog puta do ponovnog spajanja sa makadamskim putem.

Ovaj potez svakako nije predviđen za promet bilo kakvih vozila, pogotovo ne ovolikih grdosija, jer širina pješačkog puta nije dovoljna za bezbjedni prolaz, pa vožnja na samom rubu lako može izazvati odron kamenog podzida, zidanog osamdesetih godina 19-og vijeka za potpuno drugi način upotrebe i drugačija opterećenja. Na sreću i ovog puta je sve prošlo bez incidenta.

Kažemo „i ovog puta“, jer slične grupe tokom ljetne sezone više puta prelaze Orjensko sedlo i pored jasnog znaka na Vrbanju da je put u prekidu.

Za očekivati je da će inicijativa naše Agencije za bolju koordinaciju i izvođenje hitnih radnji na ovoj zajedničkoj komunikaciji između opština Herceg Novi i Kotor, uroditi plodom, te da će ova prinudna „adrenalinska atrakcija“ uskoro postati prošlost.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije