Kontejneri za otpad iz mora

Opštinska komunalna preduzeća Kotora, Budve i Tivta dobiće kontejnere za skladištenje otpada iz mora, dok će ribarima uključenim u projekat biti podijeljene kante za brodove i ribarska odijela, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora Kotor.

Kako se navodi, riječ je o aktivnostima u okviru IPA strateškog programa čišćenja mora od alata i ribarskih mreža, koje Institut realizuje u saradnji sa 16 partnera iz sedam zemalja.

Kontejneri će biti postavljeni na najbližim lokacijama u lukama gdje se nalaze ribarski brodovi. Predviđeno je da se postavi 11 kontejnera.

Cilj je da profesionalni ribari izvuku otpad tokom redovnog ribarenja i odlože ga u kante na brodovima, a ne da otpad vraćaju u more.

Prema podacima sakupljenih sa kotorskih brodova, prosječno na nedeljnoj osnovi, količina otpada koji kočari izvuku iz mora kreće se od 60 do 500 kilograma od čega najveću količinu predstavlja plastični otpad.

Na ovaj način planira se i čišćenje morskog dna od napuštenih ribarskih mreža koje predstavljaju veliki problem za morske organizme.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.