10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Počele pripreme za obilježavanje 100 godina od pobune mornara u Boki

Pejović i Sbutega

U organizaciji Ministarstva evropskih poslova i Bokeljske mornarice, u srijedu je održan konstitutivni sastanak organizacionog odbora za pripremu idejnog programa obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Sastankom je predsjedavao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, a učestvovali su ministar kulture Janko Ljumović, admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega, potpredsjednik Oštine Kotor Branko Nedović, predstavnice opština Herceg Novi i Tivat, Tamara Vujović i Ana Ivanović, komandant Mornarice i kapetan bojnog broda Darko Vuković, prorektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Živko Andrijašević, savjetnica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević i PR kompanije Azmont Investments Adrijana Husić.

Imajući u vidu da se početkom februara 2018. navršava jedan vijek od poznate pobune mornara u Boki Kotorskoj, veoma značajnog događaja za nacionalnu i evropsku istoriju, dogovorena je dalja saradnja na izradi, koordinaciji i sprovođenju idejnog programa proslave sto godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Kako bi se prigodno obilježio ovaj Jubilej i odala počast mornarima koji su pobunom ustali protiv rata koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska, članovi organizacionog odbora su razmotrili organizaciju niza naučnih i kulturnih događaja koji će se sprovoditi u više crnogorskih gradova.

Pobuna mornara 1918
Pobuna mornara 1918
Programom će biti obuhvaćena organizacija međunarodnog naučnog skupa, svečana akademija, izdavanje prigodne poštanske marke, snimanje dokumentarnog filma, organizovanje izložbe, nastupi Bokeljske mornarice i druge aktivnosti kojima će se obilježiti ovaj važan jubilej.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije