Počele pripreme za obilježavanje 100 godina od pobune mornara u Boki

Pejović i Sbutega

U organizaciji Ministarstva evropskih poslova i Bokeljske mornarice, u srijedu je održan konstitutivni sastanak organizacionog odbora za pripremu idejnog programa obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Sastankom je predsjedavao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, a učestvovali su ministar kulture Janko Ljumović, admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega, potpredsjednik Oštine Kotor Branko Nedović, predstavnice opština Herceg Novi i Tivat, Tamara Vujović i Ana Ivanović, komandant Mornarice i kapetan bojnog broda Darko Vuković, prorektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Živko Andrijašević, savjetnica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević i PR kompanije Azmont Investments Adrijana Husić.

Imajući u vidu da se početkom februara 2018. navršava jedan vijek od poznate pobune mornara u Boki Kotorskoj, veoma značajnog događaja za nacionalnu i evropsku istoriju, dogovorena je dalja saradnja na izradi, koordinaciji i sprovođenju idejnog programa proslave sto godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Kako bi se prigodno obilježio ovaj Jubilej i odala počast mornarima koji su pobunom ustali protiv rata koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska, članovi organizacionog odbora su razmotrili organizaciju niza naučnih i kulturnih događaja koji će se sprovoditi u više crnogorskih gradova.

Pobuna mornara 1918
Pobuna mornara 1918
Programom će biti obuhvaćena organizacija međunarodnog naučnog skupa, svečana akademija, izdavanje prigodne poštanske marke, snimanje dokumentarnog filma, organizovanje izložbe, nastupi Bokeljske mornarice i druge aktivnosti kojima će se obilježiti ovaj važan jubilej.

4 Komentari

 1. SLAVA PALIM MORNARIMA
  ali mi nije jasna istorijska uloga Bokeljske Mornarice u Pobuni Mornara 1918 u Boki.
  Bokeljska Mornarica je bila na strani Austro-ugarske a pobuna mornara je bila protiv Austro-ugrske i Njemacke kako i pise u tekstu.
  Bokeljska Mornarica i dan danas bastini tradiciju Austro-Ugarske ,moze se vidjeti iz teksta na ovom portalu “Prevlaka – obilježili 100 godina Otrantske bitke”
  gdje velicaju austro-ugarske mornare u bici protiv sila Atante pod komandom Hortija koji je u II sv ratu bilo zloglasni fasisticki Poglavnik fasisticke Madjarske.

  http://www.bokanews.me/featured/prevlaka-obiljezili-100-godina-otrantske-bitke
  u prilogu teksta su i fotografije.
  Da li je ovdje u pitanju obiljezavanje 100 godina od” Pobune mornara u Boki” ili 100 godina od “Gusenja Pobune mornara u Boki”

 2. Druže XXXYZ VIDIM DA TI SMETA BRATOVŠTINA STARA 13,5 STOLJEĆA. (najstarija institucija na cijeloma svijatu) Napoleon je Kotorsku Bokešku mornaricu penzionisao i ona u A-U nije predstavljala to što je bila,toliko bi trebao znati. Znaš li da je1000 prije Lloyda Kotorska mornarica osiguravala pomorce,teret i robu kad su mnogi a pretpostavljam i tvoji jeli koprive jer ni salata tamo ne može samo ti nevoli nama je to jasno. Jevreji uče dokle god vide raznisli malo…Mornari su se vazda bunili i to je poznato iz istorije . Slava ovim našima i svijem ostalijem na cijeli svijet.

  • Druze Petar
   Ja nisam nista rekao protiv Bokeske Mornarice samo naveo neke cinjenice iz perioda prije 100 godina i iz danasnjih dana i ostavio da drugi donesu zakljucak i odgovor jer se pitanja sama namecu logicki.
   Upoznat sam o 12 vijekovnom dijelovanju Bokeske Mornarice.

   A sto se tice koprive ona je veoma zdrava u ishrani za probavu i ima dosta gvozdja dobra je za krvnu sliku.
   Kopriva se bere rukavicama , skuva i napravi corba ,juha ili supa kako hoces.
   U civilizovanom svijetu se koristi ,upravo nedavno sam je vidio na pijaci u centru Rima ni kilometer od Vatikana.(ortica)na italijanskom.
   Ali izgleda da u tvom selu odakle si sljego jos nisu na tom civilizacijskom nivou, nego je brste zelenu pa ih klapi po usnama i jeziku.
   Reci im da jadni je ne brste tako nego da je skuvaju onda ne klapi jer ne znaci ako je oni brste zelenu da i drugi to rade a ocigledno ni ti nisi upoznat jer da ste duze u Boki znali bi toliko.
   A sto se tice moga porijekla i po ocu i po majci sam rodjeni Bokelj i po cukunbabi i po cukundjedu vijekovima unazad ima zapisa i u Mletackoj arhivi.
   Moji Djedovi po o cu su bili iseljenici iz Boke u Kaliforniju a djedovi po majci u Australiji i dok su oni pili viski tvoji djedovi su brstili zelenu koprivu .
   Moji djedovi su dosli 1915 kao dobrovoljci iz Amerike da se bore protiv Austro-ugarske iste te protiv koje su i Mornari u Boki digli pobunu.
   Iz postovanja prema njima i Mornarima u Boki komentarisao sam ovaj tekst i iz zabrinutosti da se kosti Palih Mornara ne obrcu u grobu i da se njihove duse na Carsku Nebeskom ne uznimire.

   I jos nesto o pomorskoj tradiciji i ja sam bio pomorac a i moji preci a jedan iz naseg sela u Boki rodjak mog djeda bio je kapetan u Ruskoj Carskoj mornarici i dovezao je u Boku pred I sv.rat jedan brod zita pomoci Bokeljima a drugi brod zita pomoci Crnoj Gori kralja Nikole.
   Vjerovatno su i tvoji ako su dje odatle dokucili jednu vrecu tog zita ono za dezert izmedju zelene koprive i ostalog korijenja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.