8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Konstituisan novi saziv SO Tivat – Novosel predsjednik

Natpolovična većina -odbornicki klub DPS
Natpolovična većina -odbornicki klub DPS

Čitanjem izvještaja Opštinske izborne komisije o rezultatima lokalnih ozbora održanih 17.aprila koji je podnijela predsjednica OIK Jovanka Laličić (DPS) i verifikacijom mandata 32 odbornika, danas je konstituisan novi saziv lokalnog parlamenta Tivta.

U novoj Skupštini DPS sa 17 mandata ima natpolovičnu većinu, a slijede SD sa 4 mandata, SDP, Tivatska Akcija, SNP i HGI sa po 2 mandata, te DSS, Bokeški Forum i Arsenal za Tivat sa po jednim odbornikom. Odmah nakon verifikacije njihovih mandata, konstatovane su i ostavke Voja Kaluđerovića i Bernarde Moškov (SDP) i Marije Vučlinović (HGI) na mjesta odbornika, zbog konflikta interesa jer se oni nalaze na mjestima direktora Centra za kulturu i Tirističke organizacije Tivat, odnosno ministarke bez portfelja u Vladi Crne Gore.

Inače, odbornici HGI i SNP danas se uopšte nisu ni pojavili na konstitutivnoj sjednici novog saziva SO.

DPS je za novog predsjednika lokalnog parlamenta predložio dosadašnjeg gradonačelnika Tivta Ivana Novosela, a za njegov izbor glasali su svi odbornici te partije uključujući i samog Novosela, te četiri odbornika SD. Protiv je bilo pet odbornika BF, TA, DSS i AZT.

SO Tivat
SO Tivat

„Protiv smo Novosela jer ni kao gradonačelnik nije uradio ništa za domicilno stanovništvo, sklapao je štetne i za Tivat gotovo katastrofalne ugovore što se vidi iz toga da pojedini investitori tjeraju Tivćane sa ovdašnjih plaža, najavljuje se iznajmljivanje gradske marine Kalimanj a stanje u tivatskom sportu je katastrofalno.“ – kazao je Andrija Petković (BF), dok je Miomir Abović (TA) kazao da je izbore 17.aprila obilježila „najneregularnija atmosfera od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori“ i brojni pritisci i zloupotrebe od strane DPS.

„U toj gotovo fašsitičko-mafiokratskoj atmosferi DPS je lak prijetio jednom kandidatu sa liste TA i ucjenjivao ga da se povuče, a jedan biznismen -kabadahija sa vezama u lokalnoj vlasti i OO DPS, prijetio je i nosiocu liste TA. Tako ste došli do aspolutne pobjede DPS na izborima koja je i aspolutni poraz Tivta i Tivćana i njihove građanske hrabrosti i svijesti.“-kazao je Abović poručujuči da TA ipak neće odustati od borbe u lokalnom parlamentu.

„DPS je časna  partija i naš rezultat na izborima plod je kao rada na terenu, tako i dobrog rada naše izvršne vlasti u prethodnom periodu. U naredne četiri godine vi ćete ovdje u parlamentu dostojanstveno da propadnete.“- odgovorio je Siniša Kusovac (DPS) negirajući da su aktivisti DPS prijetili bilo kome sa liste TA i pozivajući opoziciju da ako sumnja u kriminalne radnje, „podnese prijave i pusti institucije sistema da rade svoj posao“.

„TA vam (DPS-u) želi sve najgore jer je to vaše najgore, istovremeno i najbolje za Tivat i njegove građane i da napokon završite na smetlištu istorije gdje vam je mjesto.“- poručio je vladajućoj partiji Abović.

SO Tivat
SO Tivat

Zahvaljujući svojoj partiji „koja je u meni prepoznala kadar koji može vršiti ovu odgovornu fukciju“ i SD koja ga je podržala, novoimenovani predsjednik SO Ivan Novosel, podsjetio je da je prije imenovanja za gradonačelnika prije dvije godine, već bio predsjednik lokalnog paralmenta i kazao da mu je sad „ostalo da tu odradi puni mandat“. Obećao je da će raditi odgovorno „kako bi se dodnosile kvalitetne odluke u cilju daljeg brzog razvoja Tivta koji je najperspektivnija i opština lider u Crnoj Gori“. Odgovarajući na optužbe opozicije, Novosel koga je sam DPS praktično ražalovao sa mjesta gradonačelnika, poručio je da se „svak našao tamo gdje mu je i mjesto“.

Njegovim stupanjem na mjesto predsjednika SO, Tivat je formalno ostao bez gradonačelnika, a što će trajati do najvjerovatnije 17.maja kada bi se trebala održati nova sjednica SO i za novu gradonačelnicu imenovati dr Snežana Matijević (DPS).

Izvor:S. L.

Najčitanije