„Koningsdam“ prvi put u Kotoru

Perjanica flote čuvenog Holland America Linea“ stigla u Boku Kotorsku

KONINGSDAM danas u Kotoru

Novi kruzer „Koningsdam“ čuvene holandske kompanije „Holland America Line“ (HAL) prvi put je danas uplovio u Boku Kotorsku.

„Koningsdam“ koji je u upotrebi tek godinu dana, trenutno je „perjanica“ u floti HAL-a i najveći bros koji je ikada uzgrađen za tu kompaniju. Luksuzni mega-kruzer od 99.836 bruto-tona, dugačak 297 i širok 38 metara,  prvi je u tzv. „Pinnacle“ klasi novih HAL-ovih  brodova za turistička putovanja. Brod posvećen prvom holandskom kralju u posljendjih 100 godina Vilemu Aleksanderu, karakteriše kombinacija tradicije i velikog pomorskog nasljeđa koje baštini HAL sa izuzetno visokim nivoom luksuza i usluge za maksimalno 2.650 putnika koje ovaj brod moće ukrcati.

Veliki holandski kruzer izgrađen je u brodogradilištu italijanske korporacije Fincantieri u Margeri kod Venecije. Pokreću ga četiri MAK dizel motora koji proizvode električnu energiju za napajanje dva velika azipoda sa kojima veliki kruzer postiže maksimalnu brzinu od čak 23 čvora.

KONINGSDAM danas u Kotoru

„Koningsdamom“ su u Kotor stigla 2.582 putnika i 997 članova posade. Budući da je riječ o prvom uplovljavanju novog broda u Kotor, „Koningsdam“ su posjetili predstavnici preduzeća Luka Kotor predvođeni v.d. direktorom Ljubom Radovićem i agencije „Boka Adriatic“ iz Kotora koja je HAL-ov pomorski agent u Crnoj Gori. Oni su novom brodu i njegovoj posadi poželjeli dobrodošlicu u Crnu Goru i po običaju, razmijenili tradicionalne poklone sa zapovjednikom holandskog kruzera.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.