9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert Mark Lanegana u Kotoru

Mark Lanegan
Mark Lanegan

„Koncert u našem gradu biće dio velike turneje Marka Lanegana kojom Kotor dospijeva na mapu kulturnih centara Evrope” – izjavio je Ivan Krivokapić, direktor festivala „Sea Rock” u čijoj organizaciji će biti nastup slavnog američkog kantautora u četvrtak 26. februara u diskoteci „Maksimus” u 21 sat.

„Ljubitelji Laneganove muzike imaće priliku i da ga lično upoznaju, da se sa njim fotografišu i dobiju autogram što je uvijek atrakcija kad gostuju velike zvijezde” – dodao je Krivokapić i istakao da je kotorskom rok festivalu namjera da tokom godine svojoj publici priređuje koncerte.

Prije Lanegana crnogorskoj publici će se predstaviti sastav „The Faye Dunaways” i engleski muzičar Duke Garwood. Ulaznice po cijeni od 12 eura u prodaji su u pivnici „As” u Kotoru, dok je rezervacije u Podgorici moguće obaviti putem telefona 067472487.

Takođe prodajna mjesta za ulaznice možete pronaći na: http://www.gigstix.me/prodajnamreza . Cijene povratnih karata za prevoz na koncert Marka Lanegana su sljedeće: iz Nikšića 10 eura, Podgorice 8 eura, a Budve 6 eura.

Mark Lanegan rođen je 1964 u državi Washington, USA, gdje od rane mladosti postaje jedan od predvodnika grunge scene, skoncentrisane u Seattle-u sa svojim bendom Screamnig Trees. Kao jedni od pioniora čitave scene, Screaming Trees su mračili i oblačili od 1985 pa do kasnih 90tih,u dekadi u kojoj postižu najveći uspjeh. Lanegan, koji je smatran jednim od gurua žanra, sarađuje sa Kurt Cobainom (Nirvana) u obradama Lead Belly-a, kao i sa Layne Staleyem iz Alice in Chains u projektu Mad Season, koji objavljuje zapažen album Above 1995. Paralelno, Lanegan započinje solo karijeru koja do danas ide impresivnim putem. Karijeru obilježava devet objavljenih solo albuma, a takođe i nekoliko značajnih kolaboracija, poput rad sa Isobel Campbell (3 albuma) ili Duke Garwood-om (album Black Pudding iz 2013).

Najnoviji studijski album Phantom Radio izašao je u oktobru 2014, i donio nešto drugačiji zvuk od prethodnih Imitations ili Blues Funeral. Phantom Radio je mračan album, kao i većina Laneganovog stvaralaštva, ali stvaran je na drugačiji način, inspirišući se svakodnevnicom sa vizijom budućnosti. Komponovan na neobičnim i slučajnim mjestima gdje bi se autor trentuno našao (podzmena željeznica, gradska gužva…), snimke je hvatao i osmišljavao alpikacijama za smartphone. Ideja je bila da fantomski radio poveže fikciju i realnost a muzički kompletan zvuk vuče na kraut rock, 80s new wave, garage punk radio stanice, uključujući neizbježnu Laneganovu poeziju, jednostavnost i neposrednost pjesama. Sve u svemu, dobili smo jako inspirisan i zanimljiv album, pa će time iščekivanje izvođenja uživo biti još i veće.

Mark Lanegan je prethodna dva albuma promovisao u Beogradu i Zagrebu, a u sklopu ove turneje pored ova dva grada našli su se Skopje i Kotor.

Koncert će otvoriti bend The Faye Dunaways, a nakon njih nastupa još jedno zapaženo ime i Laneganov saradnik: Duke Garwood.

Duke Garwood je autor i multiinstrumentalista iz Londona čija karijera započinje prije nekih 10 godina i do sada je objavio 4 vrlo zapažena samostalna albuma. Često opisivan kao duhovni britanski rođak Mark Lanegana sa dubljim korijenima u bluzu i glasom koji ostavlja hipnotički karakter. Sa pominjanim Laneganom realizuje zajednički album Black Pudding 2013, a svira gitaru u nekoliko pjesama na albumu Blues Funeral, svog saradnika. U Kotoru će se predstaviti sa solo setom, pa možemo smatrati da je to je izuzetna i rijetka prilika da domaća publika čuje uživo ovakve muzičare na jednom mjestu.

Po završetku koncerta biće oirganizovano potpisivanje CD-ova, ploča i promo materijala pa samim tim publika ima dobar povod da se upozna i druži sa legendarnim muzičarem iz Seattle-a.

 

 

Najčitanije