11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Konceptualni art program izložbe Sakura u Porto Montenegru

Sakura ce ponovo cvati – izlozba

Izložba savremene umjetnosti i apstraktnog slikarstva Sakura će ponovo cvati, autorke Gordane Tomić, u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, imaće i svoje konceptualne događaje, koji će kroz različite perspektive i dimenzije predstaviti tradiciju Dalekog Istoka, ali i njena djela iz umjetničke edicije Sva su mora moja.

Kokoro sesija sa japanologom Anjom Tadić zakazana je za petak 9. jun, u 20:00h – tokom dvočasovnog art performansa posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa tradicijom i kulturom Japana. “Izložba u izložbi”, konceptualno je osmišljena kao prikaz dizajna japanskih torbi Kokoro i tradicionalne ceremonije pravljenja i služenja čaja, upoznavanja sa zen porukama uz obavezno služenje macha kolačića. Događaj će upotpuniti projekcije najljepših japanskih animiranih filmova i izvod iz liste kultnih naslova japanske kinoteke.

Aikido javni čas održaće se u petak 16. juna, od 18:00h u Zbirci pomorskog nasljeđa, te će prijatelji izložbe i majstori aikidoa provesti sve zainteresovane kroz osnove aikidoa i prikazati neke od ključnih elemenata ove borilačke vještine i istovremeno životne filozofije umijeća mira Moriheja Uješibe, osnivača aikidoa. Događaj se realizuje u saradnji sa Aikido klubom Centar.

Da mora mogu biti Bezdane ljepote, Beskonačnog horizonta, Nebeske akvatike; da po njima hodi Vila Osjeka sa licem Mjeseca i zapovjeda Kapetan plimnih talasa; da su oslikana Posejdonovom paletom i da postoje čitave Luke od porcelana, može se vidjeti na dvometarskim platnima, ističe autorka izložbe Gordane Tomić. Art talk sa autorkom, održaće se u četvrtak 22. juna sa početkom u 20:00h kada će Tomićka imati posebnu art-turu kroz Zbirku pomorskog nasljeđa, za sve koji žele da na poseban način dožive umjetnost.

Motivi japanskih ribara u hladnoj izmaglici i šume bambusa na diptisima od preko četiri metra, cvjetovi sakure u dubokoj noći i ružičasta cvast iz Kamakura parka, takođe su noviteti i to iz ciklusa Sakura, koji je Gordana predstavila uz izvod iz njenog Umjeća mira. Ova tri ciklusa slika, nose objedinjeni naslovom postavke Sakura će opet cvati, najavljujući dalje stvaralačko istraživanje teme japanske kulture u slikarstvu ove umjetnice.

Poseban značaj na izložbi ima djelo Timar, triptih, koja sa elementima instalacije drveta, kamena i koroziranim ključevima iz 19. vijeka, predstavlja staru Crnu Goru, i podržava slikarkinu viziju sličnosti vanvremenske snage tradicije naše zemlje i Japana, a naglašavajući značaj njihovih etičkih vrijednosti očuvanih u modernom dobu i danas.

Najčitanije