16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Konačno isplovo italijanski kruzer „Costa Mediterranea“

Kotor - Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea - foto Boka News
Kotor – Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea – foto Boka News

Nakon neplaniranog zadržavanja u Kotoru od preko 36 sati, kruzer „Costa Mediterranea“ konačno je rano jutros, isplovio iz Boke Kotorske. Brod koji je 24.avgusta stigao u Kotor kao jednu od luka na redovnom osmodnevnom krtsrenju Mediteranom na koje je „Costa Mediterranea“ krenula 22. avgusta iz Trsta, ovdje je doživio nesvakidašnju havariju jer je jedan od njegovih tendera (putničko-spasilačkih čamaca), zbog kvara na njegovoj krmenoj sohi, ostao da visi niz lijevi bok broda.

Posada kruzera ni nakon više pokušaja, nije uspjela da ispravi tender broj 6 i ponovno ga podigne na palubu. U tim pokušajima tenderu je probijen trup i oštećen dio ograde na „Costa Mediterranei“ koju su juče stoga pohodili i inspektori italijanskog klasifikacionog zavoda RINA čiju klasu ima taj brod, kako bi se uvjerili u stanje preostalih spasilačkih plovila i opreme na kruzeru.

U dogovoru sa centralom kompanije „Costa Crociere“ u Đenovi i osigurateljem broda, da pomogne italijanskom kruzeru koji je zbog prooblema sa tenderom, na sidrištu luke Kotor ostao dan ipo duže od planiranog, juče kasno poslijepodne angažovana je mehanizacija kotorske kompanije „YU Briv“. Brodu je tako prišao tzv. jack up, odnosno samopodizni ponton TEG-25 na kome je bila velika autodizalica, pa je započela višečasovna delikatna operacija ispravljanja nagnutog i visećeg tendera, te njegovo spuštanje na palubu pontona. Ovdje su obavljene najnužnije opravke na člamcu, zakrpljena oštećenja na njegovom trupu, a za to vrijeme otklonjeni su i kvarovi na sohi na palubi „Costa Mediteranee“, pa je čamac konačno oko 3 sata ujutro,dignut, ponovno postavljen na svoje mjesto na kruzeru i testiran. Tek tada su lučke vlasti dozvolile italijanskom kruzeru da isplovi iz Kotora, pa je 293 metra dugi brod od 85.700 tona u ranu zoru jutros izašao iz zaliva Boke. Zbog vanredne situacije koja ga je zadržala preko 36 sati u Kotoru, kompanija „Costa Crociere“ otkazala je planirana uplovljavanja u grčke luke Argostoli i Krf, te je brod jutros krenuo za Dubrovnik.

Incident sa tenderom broj 6 na „Costa Mediterranei“ na sreću, prošao je bez žrtava ili povrijeđenih putnika i članova posade jer je čamac u momentu kada su ga pokušai spustiti u vodu, bio prazan. Koliko su takvi incidenti opasni, najbolje potvršuje primjer kruzera „Thomson Majesty“ na kojem je u vrlo sličnoj nesreći, prije dvije ipo godine na Tenerifama, poginulo pet ljudi.

Najčitanije