20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Komunalno preduzeće dobilo na tenderu zakup Pina

Pine pred otvaranje
Pine

Komunalno preduzeće Tivat novi je zvanični zakupac gradske rive – pristaništa Pine u centru grada – rezulat je to danas sprovedene licitacije za zakup pristaništa na Crnogorskom primorju koja je održana u prostorijama JP „Morsko dobro“ u Budvi.

Za zakup Pina do kraja ove godine, sa mogućnošću produžetka za još naredne dvije godine, pored Komunalnog, ponude su dale i kompanije „Paris Kotor“ iz Tivta i „Montenegro cruising“ iz Budve, ali su njihovi predstavnici odustali već na početku, pa je Pine otišlo u ruke Komunalnog preduzeća po traženoj minimalnoj početnoj cijeni  godišnjeg zakupa od 2.570 eura.

Pine je inače, tokom većeg dijela godine, polazna stanica brojnih turističko-izletničkih brodova, kako iz Tivta, tako i iz Risna, Kotora, Herceg Novog, čak i Budve, a koji odavde kreću na krstarenja zalivom Boke Kotorske. Dnevno se ovdje prekrca u prosjeku najmanje 500 putnika, a rivu koriste i brojne strane jahte. Do prošle godine Pinima je gazdovalo Komunalno preduzeće, a iz Opštine Tivat najavili su da će nastojati da ta lokalna javna firma ponovno na tenderu JPMD dobije mogućnost da nastavi upravljati Pinima. Odabrani zakupci moraju se pridržavati maksimalne visine naknade za pristajanje plovila, a koja za plovne objekte registrovane za privrednu djelatnost prevoza putnika, iznosi 50 centi po metru dužine za plovila duga do 10 metara. Plovila većih dimenzija uz to, plaćaće i po 40 centi po dužnom metru za svaki metar dužine preko 10 metara.

„Korisnik pristaništa dužan je da vlasnicima plovila koja posjeduju riješenje nadležnog opštinskog organa za obavljanje privredne djelatnosti prevoza putnika, omogući pristajanje prema utvrđenom redu vožnje sa trajanjem u pravilu do 15 minuta, a u jutarnjim satima od 8 do 10 h, zadržavanje na pristaništu u trajanju od maksimalno 45 minuta.“ – propozicije su tendera „Morskog dobra“. Pristajanje će biti besplatno za sva domaća i strana plovila za sport i rekreaciju dužine do 6,5 metara, odnosno male barke dužine do 5 metara sa motorom snage do 5 konja, a koje su upisane u crnogorski Registar čamaca.

Direktor Komunalnog preduzeća Tivat Tonko Lukšić koji je juče licitirao u Budvi, uspio je da za tu opštinksu firmu obezbjedi i zakup pristaništa Mulo Veselina u Lepetanima po početnoj cijeni od 400 eura, pristaništa ispred crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi po cijeni od 600 eura, pristaništa Mulo Bazdanj u Krtolima po početnoj cfijeni od 180 eura i pristaništa Novo mulo u Krtolima po početnoj cijeni od 660 eura.

Zakupu od strane Komunalnog preduzeća, „izmaklo“ je jedino pristanište Opatovo ispred nekadašnjeg Artiljersijkog zavoda Arsenala, za koje su se nadmetali ta firma, kompanija „Montenegro cruising“ i tivatski preduzetnik koji se bavi remontom jahti Tomislav Božinović. Početna cijena zakupa tog pristaništa bila je 540 eura, ali je ona na kraju nadmetanjem troje učesnika, došla do iznosa od čak 2.740 eura koliko je za Opatovo bila spremna izdvojiti kompanija „Montenegro cruising“ iz Budve koja iz Tivta svojim izletničkim brodovima „Vesna V“ i „Vesna VIII“, održava redovne sezonske turističke vožnje po Bokokotorskom zalivu.

Za zakup pristaništa Bjelila i Stara Račica nije bilo ponuda, dok je Tivćanka Ljubica Bujanić za 115 eura godišnje, zakupila malo sezonsko  pristanište u Donjoj Lastvi, na plaži ispod svoje kuće sa turističkim apartmanima.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

NIKO NIJE ZAINTERESOVAN ZA HERCEGNOVSKA PRISTANIŠTA

Za zakup pristaništa Rose i Kamenari u opštini Herceg Novi na tender njije stigla nijedna ponuda, kao što je bio slučaj za pristanište Stoliv u Kotoru, dok je pristanište, odnosno mjesnu rivu u Perastu po početnoj cijeni od 1.000 eura u zakup uzeo preduzetnik Savo Jovanović.

Dušan Dragović po cijeni od 1.650 eura zakupio je pristanište u Petrovcu, za Buljaricu nije bilo ponuda, kao ni za pristanište na rijeci Bojani u Ulcinju. Preduzetnici Žejko Brežanin i Dušan Ivanić za po 280 eura, zakupili su pristaništa u Čanju, odnosno Sutomoru, dok je Veliku Skelu u Ulcinju za 2.400 eura zakupio Ramzes Tivari.

 

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije