Komunalna policija HN – nova ovlaštenja, nova vozila, bolji komunalni red?

Komunalna policija HN
Komunalna policija HN

Služba komunalne policije Opštine Herceg Novi od danas koristi nova vozila. Pet automobila, od čega tri za potrebe održavanja komunalnog reda i obezbjeđenje komunalnog nadzora i dva za potrebe vršenja inspekcijskog nadzora, brendirana su i opremljena svjetlosnom signalizacijom.

Vozni park Komunalne policije morao je biti prilagođen odredbama novog Zakona o komunalnoj policiji, prema kojem je Opština u obavezi da ima unificirana vozila, kako po opremljenosti, tako i po izgledu. Pored toga, završena je i reorganizacija Službe komunalne policije i nabavljene nove uniforme i dodatna oprema u skladu sa Pravilnikom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pripadnici Odjeljenja za obezbjeđenje komunalnog danas nose beretke i radne kombinezone, a drugo je Odjeljenje inspekcijskog nadzora, objasnio je načelnik Službe komunalne policije Zoran Bijelić.

Uskoro se očekuje i isporuka uniformi za inspektore i službenike kol-centra, za šta je već sprovedena procedura nabavke.

Nova vozila marke „Škoda“ stigla su i za službenike Uprave lokalnih javnih prihoda, a uskoro će i za potrebe kurirske službe i Kabineta predsjednice Opštine.

Nabavka 13 novih vozila neophodan je dio modernizacije i poboljšanja efikasnosti rada lokalne uprave, imajući u vidu da je vozni park koji je do skada korišćen dotrajao i skup za održavanje. To je pokazao i detaljni elaborat o ekonomskoj isplativosti i opravdanosti zamjene voznog parka i procjeni vrijednosti postojećih vozila, koji je uradio Centar za finansijske procjene i konsalting iz Podgorice, objasnio je ranije Siniša Ćurčija, načenik Službe za zajedničke poslove i informacione sisteme koja je vodila posao nabavke vozila.

Novski komunalni policajci spremni za primjenu novih ovlašćenja

Komunalna policija HN
Komunalna policija HN

Opština Herceg Novi završila je reorganizaciju Komunalne policije, u skladu sa novim Zakonom o komunalnoj policiji.

Odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave, održavanje komunalnog reda i inspekcijski nadzor obavljaće jedinstvena služba – Služba komunalne policije.

Načelnik Službe, Zoran Bijelić, istakao je da u okviru nje postoje dvije organizacione jedinice – Odjeljenje za obezbjeđenje komunalnog nadzora, u kojem su postavljeni komunalni policajci u skladu sa Zakonom, i Odjeljenje za inspekcijski nadzor, u kojem rade komunalni inspektori za različite oblasti.

– Opština upućuje službenike na stručno usavršavanje na Policijskoj akademiji u Danilovgradu, koji, nakon obuke i polaganja ispita pred Komisijom Ministarstva unutrašnjih poslova, stiču sertifikat o primjeni ovlašćenja iz Zakona. Do sada je obuku završilo deset službenika, a još dva je pohađaju. Ispit za primjenu ovlašćenja položila su tri službenika, a ostali čekaju raspored polaganja koji određuje MUP – istakao je Bijelić.

Kako je naglasio, da bi neko postao komunalni policajac, prema novom Zakonu, pored ispunjavanja uslova za zasnivanje radnog odnosa lokalnih službenika i namještenika, mora imati najmanje četvrti nivo kvalifikacije i jednu godinu radnog iskustva, kao i da ispunjava uslove u pogledu psihofizičke sposobnosti, što dokazuje ljekarskim uvjerenjem, i stručne osposobljenosti, što dokazuje potvrdom MUP-a.

-Važno je istaći da je Zakon o komunalnoj policiji donio značajne izmjene u pogledu ovlašćenja. Sada je komunalni policajac ovlašćen da daje upozorenja, izdaje usmena naređenja, utvrđuje identitet, liši slobode učinioca prekršaja ili drugog kažnjivog dijela, zaustavi i privremeno isključi vozilo iz saobraćaja – istakao je Bijelić.

On je dodao da komunalni policajci mogu i da pregledaju i privremeno oduzimaju predmete, primijene video nadzor, upotrijebe sredstva prinude (fizičku snagu, službenu palicu i sredstva za vezivanje), izdaju prekršajni nalog, podnose zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu. Takođe, obavezni su da obavijeste nadležne državne organe, u situacijama koje prevazilaze njihova ovlašćenja.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.