3 C
Kotor

Slušaj online radio

Komunalci uklonili „novogodišnje palme“ sa Pina

Palme Pine

Radnici i operativa Komunalnog preduzeća Tivat danas su sa zelene površine na gradskoj rivi i šetalištu Pine uklonili tri pred Novu godinu posađena stabla  tzv.lepezatsih, odnosno palmi vrste washingtonia robusta.

„Palme smo uklonili po nalogu posebne stručne Komisje koju je Opštuna obrazovala sa ciljem da nađe najbolji odgovor na pitanje čime supstutituisati od surlaša uništena stabla velikih palmi vrste kanarska datula što su decenijama rasla na Pinima. Oni su nam naložili da uklonimo ove tri nove sadnice, ali nam još nije rečeno da li će se, kada i sa kojim novim biljnim materijalom obnoviti ovaj drvored“- kazao nam je direktor Komunalnog preduzeća Tivat Vlado Đukić.

On je kazao da su tri washingonie viske oko 3 metra, a koje su mnogo otpornije na surlaša od kanarskih datula što su do sada bile prepozbnatljivo vizuelno obilježje zelenih površina i drvoreda u Tivtu, komunalci pred Novu godinu na Pinima posadili samoinicijativno kao probu da vide kako bi to moglo izgledati i kako će građani na njih reagovati. Tri sadnice vrijedne 900 eura koje su juče izvađene sa Pina, biće posađene na drugim zelenim površinama u gradu.Tivćani su ovaj potez komentarisali u šaljivom tonu, ističući da su sa Pina uklonjeni i novogodišnji ukrasi ali i „novogodišnje palme“.

Palme Pine

Đukić je kazao da će narednih dana komunalci definitivno posjeći i preostala mrtva debla nekoliko starih kanarskih datula sa Pina koje je surlaš potpuno uništio i sa kojih su krošnje već skinute pred kraj prošle godine.

Inače, Komisija stručnjaka za hortikulturu i pejsažno uređenje koju je formirala Opština, prema ranijim najavama, konačnu odluku o novoj vrsti drveća kojima će se nadoknaditi uništene palme na Pinima stare više od 80 godina, trebalo bi da donese do kraja februara.

Za te svrhe u gradskom budžetu za 2018. opredijeljen je iznos od 100 hiljada eura.

Izvor:S.L

Najčitanije