8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Komun@- Novi 14. broj

Komuna 14 - naslovna
Komuna 14 – naslovna

Iz štampe je izašao novi, četrnaesti po redu broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Komun@ na povećanom broju stranica koji i ovoga puta donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore, ali i konkurs za nagradu “KOMUN@” koja će po prvi put biti dodijeljenja od strane ovog časopisa za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.

Četrnaesto izdanje Komune kao jedinstvenog časopisa u Crnoj Gori, čitaoci i poštovaoci crnogorske tradicije i baštine i ovog puta mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Časopis započinje uvodnikom iz pera novinarskog barda Danila Dara Burzana pod naslovom ” Baština i nemaština” u kojem ukazuje na nebrigu naše materijalne i nematerijalne ostavštine od strane onih koji bi trebali da vode računa o tome.

Komun@ nastavlja sa feljtonom koji govori o putopisu o Crnoj Gori koji je objavljen 1880.godine u njujorškom časopisu “Scribners montly” koji je ekskuzivno pripremio i preveo Radoslav Milošević Atos, a u okviru serije tekstova o crnogorskoj istoriji u ovom broju tekst Dejana Vukovića o crnogorskoj diplomatiji u kojem piše da su preteče crnogorskih diplomata bili njeni zastupnici u Carigradu. U ovom izdanju i tekst Ivane Tatar o Vojvodi Gavru Vukoviću čija je lijepa riječ bila vrednija od mača.

Časopis Komuna
Časopis Komuna

U Komuni se redovno objavljuju eseji koje pripremaju Željko Rutović koji u ovom broju piše o nekadašnjim telefonskim govornicama koje je pretekla nova digitalna stvarnost, a Ramiz Hadžibegović o kućnom pragu kao etnološkoj, istorijskoj, filozofskoj i antropološko-sociološkoj dimenziji čovjeka.

Komuna objavljuje u ovom broju tekst Ranka Kovačevića koji govori o datumu kada su Zeta i Podgorica prije 136 godina ponovo postali dio crnogorske države.

Tu su i podsjećanja na velikane iz novije crnogorske istorije :Milovana Đilasa koji potpisuje Veselin Pavličević, zatim na Anu –Mariju Marović, poetesu i kotorsku Majku Terezu čiji je autor Maja Grgurević

Komun@ nastavlja sa predstavljanjem značajnih građevina, istorijskih spomenika i bitnih objekata baštine u crnogorskim gradovima. U ovom broju Željko Milović iz Bara predstavlja selo Donji Turčini u kojem živi islamsko stanovništvo koje vjekovima čuva katoličku svetinju “crkovnjo imanje”, Bato Abdić, stare i čuvene podgoričke mostove,   Radmila Perović stećke u Banjanima kod Nikšića, Nevenka Jovović piše o enigmi Crnojevića štamparije, Dejan Miličić iz Pljevalja o Husein Pašinoj džamiji…

Amer Ramusović, predstavlja Željka Šapurića, poznatog nikšićkog baštinika fotografije koji u svojoj kolekciji ima preko 200 fotoaparata i opreme sa kraja XIX vijeka , a Komun@ u redovnoj rubrici o dijaspori predstavlja crnogoske iseljenike i Asocijaciju Montenegro iz Francuske kroz pismo naše poznate spisateljke Branke Bogavac iz Pariza.

Iz varošice podno Bjelasice, Mirko Jakovljević predstavlja Danijela Vinceka, draguljara naše botanike, a Dražen Drašković Zorana Ilinčića, svestranog Kolašinca i autora knjige o misteriji Atlantide…I još mnogo zanimljivih tekstova u novom broju Komune…

 

 

 

Najčitanije