Kompostana u Kavču

Sa prezentacije kompostiranje
Sa prezentacije kompostiranje

Do kraja godine sa radom će u krugu tehničke baze JKP Kotor u Kavču, početi kompostana u kojoj će se prerađivati zeleni otpad sakupljen u Kotoru, Tivtu, Budvi i Herceg Novom – čulo se juče na prezentaciji o održivom upravljanju zelenim otpadom koja je u Tivtu priređena u sklopu IPA projekta „Zero Waste“.

Predstavnici lokalne uprave, NVO sektora i komunalnih preduzeća Tivta i Kotora saopštili su da će novo postrojenje obuhvatati površinu od 600 kvdarata, te da će 1.jula biti otvorene ponude na tenderu za nabavku njegove i prateće opreme – prevrtača i drobilice, te 24 velike kištre od po 7 kubika za zeleni otpad za 4 opštine, 3 press kontejnera od po 10 kubika za Budvu i 150 kontejnera od 1,1 kubik za Tivat i Herceg Novi.

Prema procjenama, svakodnevno se u te četiri opštine sakupi ukupno oko 40 kubika zelenog otpada čijom će se preradom u kompost, napraviti značajne uštede u troškovima dvoza smeća na deponiju Možura i dobiti ekološki čist materijal za prihranjivanje gradskih zelenih površina i za prodaju na tržištu.

Predstavnik JKP Tivat Tonko Lukšić kazao je da su oni lani sakupili 2.950 kubika zelenog otpada što je oko 3 odsto više nego 2013, a predstavnica NVO „Eko centar Delfin“ iz Kotora Ljilja Radunović predstavila je rezultate njihove akcije na promociji kompostiranja koja je sprovedena u 15 osnovnih škola na Crnogorskom primorju.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.