8 C
Kotor

Slušaj online radio

Komplikuje se situacija sa smijenjenim rukovodstvom Centra za kulturu Tivat

CZK Tivat
CZK Tivat

Rukovodstvo Opštine Tivat danas je održalo vanredni sastanak sa svim radnicima lokalnog Centra za kulturu (CZK), osim izvršnog i umjetničkog direktora Vojislava Kaluđerovića i Dragana Lakovića. Iako je zvanična tema sastanka bilo usklađivanje koeficijenta zarada radnika u toj JU sa novim granskim kolektivnim ugovorom za oblast kulture, susret radnika sa gradonačelnicom Snežanom Matijević, potpredsjednikom Opštine Sinišom Kusovcem, predsjednikom Skupštine Opštine Ivanom Novoselom i sekretarkom za kulturu i društvene djelatnosti Dubravkom Nikčević, protekao je u znaku kontroverzne smjene dvojice rukovodilaca CZK koje radnici maksimalno podržavaju, a Opština insistira na njihovoj smjeni.

Savjet CZK, koji kontroliše DPS, na sjednici u srijedu veče, prihvatio je ostavke izvršnog i umjetničkog direktora CZK Vojsilava Kaluđerovića i Dragana Lakovića, iako su ih njih dvojica prethodno zvanično povukli. Kaluđerović i Laković koji su CZK doveli do zvanično ocijenjene, najbolje institicije kulture sa najboljom manifestacijom u regonu – festivalom “Purgatorije”, prethodno su ostavke podnijeli nezadovoljni načinom na koji Opština pokušava da smanji izdvajanja za kulturu, te da iz sastava CZK izdvoji novu JU “Muzej i galerija”” čemu su se oni protivili. Opština je potom odustala od takvih namjera, a rukovodioci CZK 13.decembra povukli svoje ostavke, što međutim, nije spriječilo Savjet te JU kojim predsjedava Jelena Bujišić (DPS) da 14.decembra uveče,  usvoji formalno već povučene ostavke dvojice direktora.

“Gradski čelnici su nam nagovijestili da ćemo uskoro dobiti novi “menadžerski tim”. Niko nije pominjeo kontroverzne i pravno vrlo diskutabilne poteze Savjeta CZK i njegove predsjednice Jelene Bujišić i prihvatanje pravno neopostojećih ostavki naših direktora. Rekli su nam da su Kauđerović i Laković „prošlost“ iako smo ih mi pitali zbog čega to rade i prave nepotreban problem u ustanovi koja je do sada odlično radila i postizala sjajne rezultate, upravo zahvaljujući odličnoj atrmosferi i dobrom pristupu koji su njih dvojica imali sa radnicima. Na pitanje što će biti sa našim kolegama i hoće li se oni vratiti na radna mjesta organizatora kuturnih djelatnosti koje su ranije pokrivali u CZK, odgovoreno nam je „da to nije naša briga“ i da će tu odluku donijeti novo rukovodstvo CZK“- kazao nam je jedan od učesnika sastanka koji je insistirao na anonimnosti. Naš sagovornik tvrdi da su im opštinari indirektno nagovijestili da će ih, ukoliko ostanu uz dvojicu direktora, radnike kazniti smanjenjem plata, pravdajući se administativnim zavrzlamama oko novog granskog kolektivnog ugovora.

Odbornici u SO Tivat na sjednici u četvrtak, trebalo bi da formalno daju saglasnost na odluku Savjeta CZK o razriješenju Kaluđerovića i Lakovića sa dužnosti izvršnog i umjetničkog direktora CZK. U materijalima koji je skupštinska služba dostavila odbornicima je i predlog da se za v. d. direktora CZK, imenuje mr Dubravka Nikčević (DPS), opštinska sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti. Takav predlog formalno je inicirala predsjednica savjeta Jelena Bujišić, iako bi Nikčevićka time došla u konflikt interesa da kao v.d., rukovodi sa JU nad čijim radom upravo njen Sekretarijat vrši nadzor.

Izvor:S. L.

Najčitanije