15 C
Kotor

Slušaj online radio

Komnenović – Borba tek predstoji

Dio obale u Tivtu
Dio obale u Tivtu

Povlačenje predloga novog Zakona o morskom dobru sa dnevnog reda tekuće sjednice Skupštine Crne, potvrdilo je opravdanost zahtjeva Matice Boke, nevladinih udruženja i građana iznijetih na tribini u Tivtu. Zahvaljujući se građanima, poslanicima i našim prijateljima iz MANSA i primorskih nevladinih organizacija, moramo ipak konstatovati da je ovo tek početak borbe za pravično i izbalansirano zakonsko rješenje u skladu sa evropskim normativima – saopštila je NVO Matica Boke.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je povuklo predlog tog kontroverznog zakona iz skupštinske procedure, jer je na njega stigao ogroman broj amandmana. Istovremeno, u javnosti, pogotovo na primorju, čule su se brojne primjedbe na zakon koji je trebalo da bukvalno podržavi svu privatnu imovinu građana na obali. Primoric su stoga, sa tribine Matice Boke prolog vikenda u Tivtu, zatražili povlašenje zakona iz skupštinske procedure i zaprijetili organizacijom protesta.

“Povlačenje zakona je prvi korak, ali osnovni zahtjev sa tribine nije zasad ispoštovan – a to je vraćanje predloga u formu nacrta i na ponovnu javnu raspravu. U predloženom zakonskom rješenju koje je po stanovnike Boke i primorja objektivno gore od Zakona o morskom dobru iz 1992. Godine, nije samo sporan famozni član 25 koji grubo krši svojinska prava privatnih vlasnika u zoni morskog dobra. Sporne su i brojne druge odredbe, počev od granice zone morskog dobra, definicije morske obale, davanje dijela morske obale u zakup, obavljanje djelatnosti, ingerencija opština, koncesija. Najbolji dokaz o kvalitetu ponuđenog zakona je to što su Matica Boke, MANS i poslanici u crnogorskom parlamentu podnijeli značajno više amandmana nego što ima članova u ovom zakonu.”- saoštio je predsjednik UO Matice Boke Željko Komnenović.

Ta NVO je poručila da će i dalje pratiti dešavanja u vezi namjere Vlade da progura novu legislativu o morskom dobru „jer parlamentarna većina kako saznajemo, pokušava zakon amandmanski uobličiti da bude prihvatljiviji za građane.”

“Ono što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Smatramo da je ovaj predlog zakona sistemski loš i da je proistekao iz kontroverznog pravnog stava Vrhovnog suda čije povlačenje takođe tražimo.”- naveli su iz Matice Boke, oštro kritikujući predstavnike lokalnih vlasti u primorskim opštinama što se nisu odazvali pozivu za učešće na tribini, da saopšte svoj stav o namjerama Vlade koje najviše ugrožavaju stanovništvo istih tih opština.

Najčitanije