10 C
Kotor

Slušaj online radio

Komadant sovjetskih padobranaca iz avganistanskog rata boravio u Tivtu

Mato Brguljan i ruski general

Heroj SSSR-a, general-major u penziji Aleksandar Petrovič Salujanov boravio je juče u Tivtu gdje su ga ugostili  predstavnici tivatskog odbora Organizacije boraca NOR-a (jugoslovenska opcija) na čelu sa predsjednikom Matom Brguljanom.

“U srdačnom razgovoru sa predstavnicima tivatske boračke organizacije, heroj Sovjetskog Saveza, general Salujanov je prenio svoje i zadovoljstvo Udruženja heroja Rusije, činjenicom da je SO Berana juče usvojila odluku o podizanju spomenika generalu Georgiju Žukovu, komandantu Crvene Armije koja je sa partizanskim jedinicama 1944. oslobodila Beograd i Jugoslaviju. On je poručio da je antifašizam najznačajnija tekovina savremene Evrope i da će OBNOR u svojom aktivnostima imati njegovu podršku”- saopšteno je iz tivatskog OBNOR-a.

Čelnik te organizacije Mato Brguljan je gostu iz Rusije uručio simbolični poklon – knjigu o narodnom heroju Mašu Brguljanu – „Zbivanja za nezaborav“.

Aleksandar Petrovič Salujanov je heroj SSSR-a i Rusije i zamjenik predsjednika Udruženja heroja Rusije, koje je jedno od najmoćnijih udruženja vojnih veterana u toj državi. Salujanov (64) se proslavio u ratu u Avagnistanu tokom osamdesetih, kao komandant jednog od bataljona 350. gardijskog vazduhoplovnog puka, 103. vazduhoplovne divizije SSSR-a. Za heroja Sovjetskog Saveza proglašen je 1984. godine.

Izvor:S.L

Najčitanije