18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kolektor na hercegnovskoj rivijeri biće završen polovinom aprila 2018. godine

Press HN

Do kraja ove godine biće završeni svi građevinski radovi, elektro radovi i montirana sva mašinska oprema na primarnom kanalizacionom kolektoru. Biće završeno i ispitivanje na vododrživost i pritisak kompletno izgrađenog sistema”, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednica Opštine Danijela Đurović.

Ona je navela da je kompletan završetak projekta  planiran za drugu polovinu aprila naredne godine.

Direktorica Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Herceg Novi Jelena Đaković je kazala da je do sada 60 odsto kolektorske mreže do danas “primljeno i testirano i sve dokumentovano”.

Đurović je najavila i nastavak radova na spajanju postojeće sekundarne kanalizacije na pojasu hercegnovske rivijere. Objasnila je i da će na rivijeri 65 odsto  objekata će biti spojeno na novi sistem. Nakon toga slijedi priključenje individualnih objekata koji do sada nisu bili priključeni.

Površine koje su devastirane zbog gradnje kolektora, biće vraćene u prvobitno stanje, a radovi će početi nakon  novogodišnjih i božićnih praznika. To podrazumijeva i vraćanje kamena na Šetalištu pet Danica na dionici od Forte Mare do hotela Plaža.

“U saradnji sa našim komunalnim preduzećima izvršena je identifikacija svih nastalih šteta prilikom izvođenja i proslijeđena je nadzoru i izvođaču radi otklanjanja”, kazala je Đurović.

Podsjećamo  da završetak  projekat izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže duge 33 kilometra, 11 pumpnih postrojenja, podmorskog ispusta i postrojenja  za preradu otpadnih voda u Meljinama, čija je ukupna vrijednost preko 31 milion eura, kasni četiri godine. Đurović je najavila da će nakon završetka svih radova utvrditi zbog čega je toliko kasnio završetak izgradnje kolektora i postrojenja i  ko je za to odgovoran.

Uprkos najavljenom raskidu ugovora, PPOV funkcioniše

Postrojenje-za-prečišćavanje-otpadnih-voda-Nemila-Herceg-Novi

Potpredsjednica Đurović je potvrdila da je Opština Herceg Novi najavila raskid ugovora za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda sa turskom kompanijom „Mas Gintaš“. Razlozi su nesolventnost izvođača, isticanje bankarske garancije i nedovoljno angažovanje izvođača na završetku radova.

„Obzirom da je ovo međunarodni FIDIC ugovor gdje procedura podrazumjeva određeno pregovaranje i konsultacije svih uključenih strana na ugovoru, do kraja godine ćemo imati jasnu situaciju, da li će izvođač radova ispuniti tražene uslove i nastaviti radove ili će se ići u definitivan raskid ugovora. Napominjem da smo dobili produženje bankarske garancije nakon najave raskida ugovora“, kazala je Đurović.

Objasnila je da procedura predviđa da izvođač u ovoj fazi napusti gradilište, što je i urađeno. Samim tim, osoblje „Vodovoda i kanalizacije“, koje je od početka funkcionisanja postrojenja prisutno i na obuci, u ovoj fazi održava funkcionalnost postrojenja.

Đurović je demantovala da je u proteklom periodu došlo do zagađenja mora ispuštanjem otpadnih voda.

„Tačno je da je došlo do problema u funkcionisanju postrojenja uslijed velikih padavina i prilagođavanja softverskog sistema upravljanja. Svi navedeni nedostaci su otklonjeni u roku od dva dana i to angažovanjem isključivo osoblja „Vodovoda“, što demantuje navode o pet dana zastoja. U ovom periodu nije ispuštana neprečišćena otpadna voda, već je vršeno njeno primarno i mehaničko prečišćavanje“, istakla je potpredsjednica. Objasnila je da postrojenje ima ugrađen bezbjednosni sistem sa bajpasom, što obezbjeđuje adekvatno funkcionisanje i u slučaju vanrednih okolnosti, a na način da otpadna voda ipak bude djelimično prečišćena.

Procentualno, preostalo je samo oko 4% neurađenog posla, kazala je Jelena Đaković.

Rukovodilac postrojenja ispred „Vodovoda i kanalizacije“ Nenad Konjević pojasnio je da je postrojenje u najvećem dijelu tehnički zaokružena cjelina, a nešto više posla ostalo je u nematerijalnom dijelu, koji se odnosi na papirologiju. Postrojenje radi i prečišćava otpadnu vodu, uz napomenu da funkcioniše u testnoj fazi, koja podrazumijeva postizanje zakonskih i ugovorenih parametara za prečišćavanje otpadne vode.

Sanacijom kvara do čistijeg potoka Nemila

Đurović je dodala da je u toku i sanacija kanalizacionog kolektora koji je havarisan u koritu potoka Nemila. Ovaj projekt nije povezan sa pomenuta dva ugovora , ali će, kao i oni, značajno poboljšati kvalitet života građana, prije svega u naselju Meljine.

Završene su dvije trećine radova, ostalo je još nekih 100 metara od ukupno 450. Intenzivan nastavak radova uslijediće čim to dozvole vremenski uslovi, imajući u vidu da se radovi izvode u koritu potoka. Po završetku radova postojeća na postrojenje će biti priključena kanalizacija Poda, Čela, Srbine i dijela Nemile.

„Na ovaj način riješićemo jedan od identifikovanih problema, kao što smo ranije obećali i najavili građanima“, zaključila je Đurović.

Izvor:S.K.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije