9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara SO – Preporuka za čitanje

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So tradicionalno njeguje Svijet kulture, preporučti ćemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

U romanu Terra d’oro Milkica Miletić prati burnu sinhroniju porodičnih sudbina trgovaca, moreplovaca, gospara, Srba iz Dubrovnika, i živih fresaka tih sudbina u okrilju Istočnoga zaleđa, u Srbiji, u moravskom Gradcu i okolini, u zemlji despota Stefana Lazarevića. Taj preplet mediteranskog i azurnog, s jedne strane, i vizantijski pastoralnog i surovog, katoličkog i pravoslavnog, s druge strane, artikulisan je izuzetnom gustom dramaturgijom. Terra d’oro roman je u kojem se, brojnim značenjima pridodaje i obilna čulna okolina, malo soli, joda i oleandera, a malo rudničkog bilja i moravskog žubora. Izdavač je Dereta.

Ubistvo u rijalitiju Marinele Kvapil, roman je u kome se na jednom mjestu nalazi 5 parova, dakle 10 ljudi od kojih svako sa sobom nosi svoju tajnu. Pred budnim očima kamera koje ih prate 24 sata dnevno te slavne ličnosti žive svoje živote. A onda, nestanak struje, potpuni mrak. Uskoro, jedan čovjek biće ubijen. Nekome od njih tajna je došla glave. Počinje potraga za drskim ubicom. Izdavač je Vulkan.

Terra d oro
Terra d oro

Jedan u milion svjetski je bestseler Kristine Barnet. Ovo je dirljiva priča o snazi bezuslovne ljubavi jedne majke. Džejk je dječak koji ima IQ veći od Ajnštajna. Sa 9 godina počeo je da radi na sopstvenoj teoriji o astrofizici, za koju stručnjaci vjeruju da ga jednog dana može dovesti do Nobelove nagrade. Ipak, nije sve išlo lako: kada je imao dvije godine, ustanovljeno je da je autističan. I pored truda najboljih stručnjaka Džejk se potpuno povukao u sebe i prestao da govori. Umjesto da se koncentriše na ono što dijete ne može da uradi, majka se usredsredila na ono što mu ide od ruke. Izdavač je Vulkan.

Emocionalni vampiri doktora Alberta Bernstina knjiga je koja će nam pomoći da se izborimo s ljudima koji nas iscrpljuju. Bernstin podrobno opisuje čitav niz tipova osoba s poremećajem ličnosti ukazujući nam kako da ih uočimo i nudeći nam široku lepezu odbrambenih strategija. U ovoj knjizi prepoznajemo razne vrste opasnosti od asocijalnih, opsesivno-kompulzivnih, narcisoidnih ili paranoičnih emocionalnih vampira. Oni možda vrebaju u kancelariji, u kući ili na internetu. Možda čak s njima dijelimo i postelju. Bistri, daroviti i harizmatični, osvajaju naše povjerenje i naša osjećanja – a zatim isisavaju svu emocionalnu energiju. Izdavač je Laguna.

Roman Biti poseban autorke Jelene Trajković kroz niz humornih i ljupkih epizoda približava čitaocima probleme sa kojima se mladi susreću u doba kad prave vrijednosti gube na značaju. Đukina borba za Ljubicu nosi osjećanja, strahove i moralne dileme kakve imaju i odrasli kad se zaljube. Iako je put do njenog srca pun teških prepreka, glavni junak je još od ranog djetinjstva zacrtao da je Ljuibica izbor za cijeli život. Njegov rival je Ivan Rašić, jedan od najjačih učenika u razredu, i vrlo spretan u pokušajima da okrene druge protiv Đuke. Romanom Biti poseban Jelena Trajković uspjela je da stvori ono što mnogim velikim piscima nikada nije pošlo za rukom – knjigu za sve uzraste. Izdavač je Laguna.

Savremeno kalemarstvo
Savremeno kalemarstvo

Savremeno kalemarstvo Ivana Ninkovskog biće korisna knjiga za sve one koji vole voćarstvo i koji se njime bave. Autor je svoje bogato iskustvo podijelio s čitaocima obrađujući gotovo sve; od istorijata kalemljenja pa do mehaničkog kalemljenja i njege okalemljenih voćaka. Knjiga Savremeno kalemarstvo pisana jr jasnim stilom, i sa mnogo podataka i slika. To se posebno odnosi na podloge i sorte voćaka i vinove loze, njihove odnose i različite vrste kalemljenja. Izdavač je Nolit .

U doba posta valja skrenuti pažnju i na teološku literaturu. Bog će pomoći ako ima kome životopis je patrijarha Pavla sa njegovim dragocjenim poukama o Bogu i čovjeku, besmrtnosti duše, suštini crkvenih kanona, razlikama između pravoslavlja i rimokatolicizma, o bezazlenosti i mudrosti i o mnogo čemu još. Tajna života patrijarha Pavla bila je u njegovom krajnjem smirenju. Živeći u doba kad su se Srbi, što zbog svojih grijeha, što zbog mržnje drugih, našli na udaru zla, on je svojim životom pokazao šta znače riječi Sv. apostola Pavla o sili Božjoj koja se otkriva u nemoći. Ova knjiga o životu patrijarha Pavla i poukama svjedoči da nas, i danas, vodi blaga ruka Svetoga Save. Izdavač je Biblioteka Očev dom.

Najčitanije