16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, biografske literature, popularne istorije, kinologije i knjiga za djecu.

Sjaj Rejven Lejlani roman je o afroamerikanki Idi koja pokušava da se snađe u svijetu privilegovanih u Njujorku. Autorka na intiman i duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad i kako se nositi sa usamljenošću. Ida radi dosadan posao, spava sa pogrešnim muškarcima, i ne ide joj jedino što joj je ikada stvarno značilo – slikanje. Počinje da se zabavlja sa Erikom koji živi sa ženom saglasnom s otvorenim brakom i usvojenom crnom ćerkom. Sjaj je oštar, provokativan i iznenađujuće nježan roman koji je pobrao hvalospjeve kritičara a dobitnik je i prestižne nagrade Nacionalne književne kritike za debitantski roman. Izdavač je Booka.

Grejs Keli i draž ljubavi autorke Sofi Benedikt roman je o nezaboravnoj holivudskoj divi i njenoj velikoj ljubavi. Godina je 1947. Protiv volje svojih roditelja, 17-godišnja Grejs odlazi u Njujork da studira glumu. Zaranja u blistavi Menhetn i hrabro se bori da postane glumica. Uprkos otporu moćnika filmske branše i očekivanjima koja se pred nju postavljaju, Grejs uspijeva da ostane vjerna sebi. Režiser Alfred Hičkok učiniće je svojom muzom i ona će postati nezaboravna ikona filmskog platna. U ljubavi, međutim, čekaju je razna razočaranja, sve dok se ne upozna sa Renijem, knezom od Monaka. Izdavač je Laguna.

Moja godina odmora i opuštanja Otese Mošveg roman je o usamljenosti, zavisnosti i mentalnom zdravlju. Ciničnim i duhovitim opaskama svoje antiheoroine autorka iznosti britku kritiku savremenog društva ogrezlog u konzumerizam. Lijepa mlada žena sa lagodnim poslom, stanom na Menhetnu i nasljeđenim novcem ima naizgled sve da bezrižno uživa. Međutim, osjeća prazninu zbog gubitka roditelja, veze s muškarcem koga zanima samo seks i disfunkcionalnog odnosa s najboljom prijateljicom, Odlučuje da provede godinu dana u hibernaciji, u nadi da će iz nje izaći kao nova osoba. Izdavač je Booka.

Život Čehova Irene Nemirovski knjiga je koja nas uvodi u život pisca koga vole mnoge generacije i koje su, čitajući ga, imale osjećaj i da ga poznaju kao ličnost. Kad je Čehov u pitanju ne nailazimo na pikanterije koje bi mogle da naruše sliku o njemu jer jednostvano nije bio čovjek problematične, burne svakodnevice začinjene skandalima. Mnoge biografije su napisane s ciljem da se sa ličnosti genija kojom se bave zbace ogrtač, i razotkriju običnu, sitnu dušu. Ovdje o tome nema govora. Značaj i veličina osobe o kojoj čitamo nije narušena niti umanjena otkrivanjem brojnih nesreća koje su je snašle. Izdavač je NNK.

24 sata u staroj Kini doktora Jiđije Džuanga knjiga je zahvaljući kojoj ćemo otputovati kroz vrijeme u četvrtu godinu vladavine dinastije Han. Kinezi su se suočavali sa istim problemima koji ljude muče od pamtivjeka: kako zaraditi dovoljno novca, kako izaći na kraj sa dramama na radnom mjestu, kako zadržati red u kući. Dinastija Han označava zlatno doba Kine. U ovom razdoblju počinje upotreba hartije, satova, obrtnih mlinova, uvode se složeni sistemi transporta i navodnjavanja, tehnologija proizvodnje tkanina i metala naglo se usavršava a medicinska znanja dostižu do tada neslućene visine. Izdavač je Laguna.

Škola za pse Vivijan Tebi knjiga je koja će pomoći čitaocima da upoznaju svog psa i da se motivišu za njegovo uspješno podučavanje i oblikovanje ponašanja. Na njenim stranicama naći ćemo sve o dresuri pasa sa mnogo entuzijazma i bez straha. Autorka je inače doktor veterine specijalizovana za ponašanje životinja. Ona veoma pristupačno i živopisno objašnjava kako psi razumiju i prihvataju signale važne za njihovo funkcionisanje u svakodnevnom životu, dajući nam istovremeno dragocjene podatke i savjete o svim etapama dresure i obuke. Škola za pse je uz to bogato ilustrovana knjiga. Izdavač je Begen.

Hrišćanska pravoslavna bojanka Mirjane Cvetković i Branislava Kozarskog omogućava nam da obojimo likove svetih. U trenucima kada je duševni mir najpotrebniji pojavila se ideja o bojankama. Do sada su postojali uglavnom motivi iz biljnog i životinjskog svijeta, a sada se prvi put pojavljuje bojanka posvećena svecima. Namijenjena i mladima i starima, svima koji žele da provedu prijatno vrijeme u lijepoj aktivnosti, umirujući i podstičući ugodne misli, ova bojanka će pružiti istinsko zadovoljstvo. Pred nama su 23 slike iz pravoslavne ikonografije, uz prigodan propratni tekst. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije