Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

U saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So donosimo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

limeni-dobos-ginter-gras~473187Limeni doboš nobelovca Gintera Grasa svakako je jedan od najvažnijih romana 20. vijeka. Tridesetogodišnji čovječuljak Oskar Macerat, pacijent psihijatrijske klinike u Diseldorfu, optužen za ubistvo bolničarke, zapisuje ispovijest o svom neobičnom životnom putu. Sa tri godine, kada je dobio limeni doboš, odlučio je da više ne raste. Tim činom je odredio svoj stav prema svijetu odraslih, protestvujući protiv tromosti duha, učmalosti i uskogrudosti, odbijajući da se uklopi u društvo svog vremena. Ispostavlja se da je ovaj izopštenik koji živi u psihijatrijskoj bolnici, i od čijeg glasa puca staklo, jedina zdrava osoba u svijetu prepunom privida, laži i zločina. Izdavač je Laguna.

Izuzetno glasno i neverovatno blizu Džonatana Safrana Fora istovremeno je ozbiljan, duhovit i razorno bolan roman. Oskar je 12-godišnji dječak, samoproklamovani pacifista, svirač na dairama, pronalazač, poštovalac Stivena Hokinga. U vazi u plakaru Oskar pronalazi ključ. Siguran je da je isti pripadao njegovom ocu ali koju od 162 miliona brava u Njujorku on otvara i može li Oskar, kada to otkrije, saznati nešto više o svom ocu koga je tako prerano izgubio? Na svom putu traganja ovaj mali amaterski detektiv otkriva tajne prijatelja i potpunih stranaca. Izdavač je Geopoetika.

Djevojka iz voza Pole Hokins svjetska je triler senzacija o opsesivnoj ljubavi, pritajenom zlu, životu iz snova pretvorenim u ružnu realnost. Rejčel svakog jutra putuje istim vozom. Vozeći se pokraj niza idiličnih kuća ona svakodnevno posmatra isti par kako doručkuje na svom balkonu. U njenim očima njihov život je savršen. A onda ugleda nešto zaprepašćujuće. Tad se sve mijenja. Kako ne može to da zadrži za sebe Rejčel daje informaciju policiji i tako se neraskidivo upliće u događaje koji će joj promijeniti život. Izdavač je Nova knjiga.

Doseljenik Aleksandra Slavkovića roman je o Đorđu Šagiću prvom srpskom useljniku u Ameriku. Šagić se 1813. priključio Karađorđu u bitkama za odbranu Beograda. Nakon poraza koju su pretrpjeli srpski ustanici pobjegao je u Austriju da bi se 1815. godine u Hamburgu ukrcao na brod za Ameriku. U duši je bio revolucionar i avanturista. Govorio je 12 jezika a u Americi je imao čak 23 zanimanja. Pred kraj života postao je grčki konzul – tu čast mu je dodijelio grčki kralj zbog truda koji je uložio u pomaganje grčkom narodu tokom borbe za oslobođenje od Turaka. Izdavač je Admiral Books.

Enciklopedija Zašto? Kako – Svemir nam nudi preko 500 odgovora na razna pitanja o svemiru i predstavlja pravi rudnik čudesnih informacija, za male i velike. Tako između ostalog saznajemo kako se pluta u svemiru, kao isprazniti kante za smeće, kako sateliti mogu da istovremeno prenose emisije više televizijskih kanala te kako bi izgledali gradovi na Marsu. Uz mnoštvo interesantnih ilustracija saznaćemo mnogo toga o Suncu, Zemlji i ostalim planetama, o svjetlosti, raketama, čovjeku u svemiru, prvim koracima na Mjesecu. Izdavač je Evro-Đunti.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.