Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U tradicionalnoj saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, skrećemo pažnju kako na one najčitanije, tako i na one vrijedne, interesantne i neobične knjige… Ove sedmice učinimo jednokratni izuzetak i u preporukama koje slijede – pomjerimo akcenat s beletristike na neke druge žanrove…

Kometa u čaši koktela autora Florijana Frajštetera objašnjava kako astronomija određuje našu svakodnevicu. Pod astronomijom se misli na udaljena sazviježđa i crne rupe. Pritom smo rijetko svjesni da je ono što se događa u dubinama svemira povezano sa našim svakodnevnim životom. Kosmos nije samo „tamo napolju“. On se nalazi odmah iza ugla. Da bismo ga upoznali, nije nam potreban kosmički brod već samo dva oka i dvije noge. Kometa u čaši vode knjiga je koja nas vodi na fascinantno astronomsko krstarenje. Frajšteter je za ovo ostvarenje dobio nagradu za najbolju naučno-popularnu knjigu na njemačkom govornom području u 2014. godini. Izdavač je Laguna.

Crnogorska pop-rock muzika Željka Milovića prva je sistematično ispisana istorija pop i rok muzike u Crnoj Gori, od stidljivih naznaka 50-ih godina XX vijeka, romantičnih 60-ih, preko nesigurnih 70-ih do rasviranih 80-ih. „Ambasadori“, „Exodus“, „Makadam“, Slobodan Kovačević, Danijel, Miladin Šobić, Rambo Amadeus, samo su neka od imena i grupa i izvođača koje ćemo mnogo bolje upoznati zahvaljujući knjizi u izdanju Matice crnogorske.

Bonton starenja Radmile Pecije Urošević knjiga je i za starije i za mlade, istovremeno zabavna, maštovito napisana, puna primjera iz života i mudrosti, koja nam konkretnim savjetima pomaže da se pripremimo za uživanje u trećem dobu. Stručna taman toliko da opravda povjerenje, napisana pitko da se čita u jednom dahu, ona prosto poziva da joj se vraćamo i iščitavajući je tražimo savjet za konkretnu situaciju. Osnovna poruka knjige je da starost ne samo da ne mora biti tužna i teška, već da čak može biti i „zlatno doba života“. Izdavač su Čigoja i Gernotološko društvo Srbije.

Kratka povest mog života Stivena Hokinga knjiga je koja govori o naučnikovom nevjerovatnom putovanju od dječaštva u poslijeratnom Londonu do međunarodne slave i ugleda. Jezgrovito, duhovito i iskreno svjedočanstvo, bogato ilustrovano rijetkim fotografijama, prikazuje fizičara Hokinga kao radoznalog učenika koga su drugari iz razreda nazvali Ajnštajn; šaljivdžiju koji se sa kolegom opkladio u postojanje crne rupe; i mladog supruga i oca koji se bori za svoje mjesto u naučnom i akademskom svijetu uprkos teškoj bolesti. Izdavač knjige o jednom od najinteligentnijih ljudi na Zemlji je Vulkan.

Pakao: Svijet u ratu, 1939–1945. knjiga je koja nam nudi sveobuhvatan prikaz Drugog svjetskog rata. Autor Maks Hejstings je, gotovo čudesno, kao jedan od najboljih istoričara, iz okeana ratnih dokumenata, dnevnika, pisama i svakovrsnih papira izvukao nešto opčinjujuće i dragocjeno i sve to ukomponovao u ovo monumentalno djelo koje nam istovremeno prikazuje kolosalne razmjere rata i njegove duboko lične posljedice. Izdavač je Laguna.

Knjiga Zašto narodi propadaju djelo je uglednih američkih ekonomista Darona Asemoglua i Džejmsa Robinsona. Autori tragaju za odgovorima na jedno od najvažnijih pitanja današnjice, a to je zašto neke nacije, poput Norveške, napreduju, dok druge, poput Malija, propadaju. Autori polaze od pretpostavke da je nacionalni ekonomski uspjeh direktno povezan sa političkim sistemom države. Koristeći obilje praktičnih primjera Asemoglu i Robinson obrazlažu stav da je politika daleko iznad geografije, prirodnih resursa i kulture, kao i da je sloboda ono što donosi prosperitet. Izdavač je Klio.

Istorija sjevernoameričkih Indijanaca autorke Endži Debo opsežna je i živopisna studija jedinstvene istorije Indijanaca, od prastarih vremena, preko prvih susreta sa Evropljanima, sve do kraja XX vijeka. Na stranicama ove jedinstvene knjige upoznaćemo Apače, Crna Stopala, Probušene Noseve, Sijukse, Mohikance, Kajove, Seminole… Neko će se prisjetiti a neko prvi put čuti o Sekvoji, Oskeoli, Malom Vuku, Džeronimu i Biku Koji Sjedi, ćuvenim Indijancima. Izdavač je Utopija.

Čarobna vodena bojanka sa perforiranim stranicama i pravom paletom boja biće prave poslastica za mališane. Četkica, koja se dobija na poklon uz ovu neobičnu bojanku se pokvasi sa malo vode a zatim se izabere bilo koja od boja sa početka svake stranice. Nakon što se lagano pređe četkicom preko izabrane boje odabere se crtež i zabava počinje. Čarobne vodene bojanke: ne selu, u parku, u cirkusu, u džungli, obojiće radošću dane najmlađima. Izdavač je Vulkan.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.