Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Kišni psi
Kišni psi

Kišni psi nova je knjiga Dejana Stojiljkovića koja nas vodi kroz niz tematski različitih pripovijesti kojima promiču poznati i nepoznati likovi. Tako možemo pročitati kako je izgledao tajni život Danila Kiša, pisca, bonvivana, kako su izgledali beogradski dani Gavrila Pincipa praćeni bolešću i košmarima te kako je izgledao susret Ive Andrića i Nemanje Lukića, glavnog junaka romana Konstantinovo raskršće. Stojiljković nas vodi i u neku drugu Srbiju čiji je glavni grad Niš i kojim vlada vojna hunta. Izdavač je Laguna.

Mala knjižara u Parizu Nine George roman je, kako sama autorica kaže, posvećen svim izgubljenima i onima koji još vole. U svojoj knjižari na brodu pariski knjižar Žan Perdu prodaje romane kao lijekove za život. On tačno zna koja knjiga ublažava boli duše. Jedino sam sebe ne umije da izliječi još od jedne noći prije 21 godinu, kada ga je lijepa Provansalka Manon ostavila. Za sobom nije ostavila ništa, osim pisma koje se Perdu nije usudio da pročita. Do ovog ljeta. Ljeta koje će sve promijeniti i odvesti Perdua na putovanje u srce Provanse i vratiti ga u život. Izdavač je Nova knjiga.

Mala knjižara u Parizu
Mala knjižara u Parizu

Antologija moderne kineske priče predstavlja izbor od deset pripovjedaka nekih od najreprezentativnijih pripovijedača prve polovine 20. vijeka, koje mnogi kritičari vide kao zlatno doba kineske moderne proze. Rukovodeći se načelom da odabrana priča nikada nije bila prevođena na srpski jezik, u izbor su uglavnom ušla djela po kojima su se ti pisci proslavili. Bilo da je riječ o mukotrpnom životu seljaka ili problemima i nedoumicama mladih ljudi iz urbanih sredina, u ovim pričama upečatljivo se opisuju dileme i sudbine Kineza uhvaćenih u vihoru društvenih promjena i ratnih nemira. Izdaveč je Geopoetika.

U knjizi Istorijske zavrzlame Sava Pantovića nalaze se kratke priče i zapisi o nepoznatim stranama istorijskih događaja i ličnosti. Tako, iz posebnog ugla, možemo pročitati priče o Damoklovom maču, Gordijevom čvoru, saznati kako je Novi Amsterdam postao Novi Jork, tj. Njujork, te otkriti manje poznate stvari o Kleopatri, porodici Bordžija, Napoleonu. Kao pasionirani čitalac i istraživač Pantović je znalački uspio da pronađe građu o skrivenoj ili zaboravljenoj strani istorije i da je uobliči u lako čitljive priče. Izdavač je Radio-televizija Srbije.

Vavilonci, Grci, američki Indijanci i drugi drevni narodi dobro su poznavali nebo. Činilo im se da zvijezde obrazuju slike, koje su oni nazivali bićima iz svojih mitologija. Danas je poznato 88 sazviježđa. U modernoj astronomiji, svako sazviježđe, osim zvijezda koje čine njegov oblik, obuhvata i druge ogromne grupe zvijezda koje se nazivaju galaksije. Zvezde je knjiga koja obuhvata 29 lako vidljivih sjevernih sazviježđa i jedno poznato južno. Izdavač je Egmont.

Život bez bolesti
Život bez bolesti

Život bez bolesti doktora Dejvida Agasa promijeniće makar jedno od naših ubjeđenja o zdravlju i bolesti. Autor donosi ideje iz svoje ambulante pokazujući nam kako da živimo dugo i zdravo. Ugledajući se na fizičare, doktor Agas tijelo gleda kao složeni sistem i pomaže nam da uvidimo kako sve, od raka do ishrane, predstavlja dio ukupne slike. Rezultat je istovremeno i koristan vodič kako ostati zdrav i fascinantna analiza najnovijih otkrića u oblasti nauke. Izdavač je Vulkan.

Dragana Jokić knjigom za djecu Arhitektura upoznaje najmlađe sa prvim građevinama koje je čovjek gradio i koje su služile za stanovanje a potom i sa građenjem hramova, crkava i džamija pa sve do savremenih arhitektonskih čuda. U knjizi se pored toga nalaze i informacije o tome ko smišlja izgled grada, od čega zavisi oblik kuće. Tu su i više nego korisni savjeti kako nacrtati crtež u razmjeri a kako plan svoje sobe. Na kraju knjige se nalaze interesantni zadaci sa rješenjima kao i rječnik manje poznatih riječi. Izdavač je Kreativni centar.

Za kraj kažimo kako se u hercegnovskoj Knjižari So, sa svakom kupljenom knjigom Jasminke Petrović, Vesne Dedić Milojević i Ljiljane Habjanović Đurović – mogu dobiti njihovi originalni potpisi.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.