Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So predlažemo koji su to naslovi temom koju obrađuju uronjeni u naše vrijeme, tj. koje nam to knjige mogu pomoći da se bolje snađemo iza okuke naših dana.

Sa mnogo duha i poetske snage Goldsvortijeva u romanu Gorski piše o našoj opsjednutosti novcem, glamurom, provodom i seksom, ali na kraju nam pruža nezaboravnu ljubavnu elegiju. Posebno je naglašeno kako, kao po pravilu, usamljenost ide uz iznenadno i ogromno bogatstvo kada se nađe u rukama muškaraca i žena koji ne potiču iz krugova naviklih na privilegije. Izdavač je Geopoetika.

Leto kad sam naučila da letim Jasminke Petrović knjiga je koja opisuje možda i najinteresantniji period u našim životima – period kada granica između djetinjstva i mladosti postaje nevidljiva. Zajedno sa glavnom junakinjom Sofijom putovaćemo iz Beograda na Hvar, udisati miris lavande, proći kroz smiješne i tužne situacije, osjetiti i ljubav i bol. Osjećaj zaljubljenosti uz talase mora u Sofiji budi spoznaju da je moguće i poletjeti. U ovoj knjizi je sve tako prirodno, istinito i životno da će i oni koji je pročitaju naučiti da lete ili da se bar malo podignu od zemlje. Izdavač je Kreativni centar.

U knjizi Ovaj svet može da bude bolji Janis Varufakis, bivši grčki ministar finansija, poduhvatio se teškog zadatka da ispriča priču o ekonomiji koja neće biti dosadna tinejdžerima. Knjiga će biti jednako zanimljiva i poučna svima onima koje zanimaju odgovori na pitanja otkud sva ta nepravda i nejednakost u današnjem svijetu te kako nastaju razorne finansijske krize. Saznaćemo zašto su britanski kolonizatori napali Australiju i kakve to veze ima sa svjetskom ekonomskom krizom, može li se iz klasika naučne fantastike naučiti nešto o ekonomiji, hoće li čovječanstvo na kraju istrijebiti samo sebe i još mnogo toga. Izdavač je Kreativni centar.

Knjiga Patrisije Lukas Razvod – objašnjen našoj deci odgovara na pitanja: zašto se ljudi danas tako često razvode?, kako mogu da se više ne vole, ili da se mrze, kad su ranije toliko toga dijelili i zajedno začeli djecu? Za mlade je razvod problem bar koliko i za same roditelje. Nisu li upravo tinejdžeri neposredno na udaru promjena: selidbi, promjene škola, uklapanja u novu porodičnu organizaciju? Kako im pomoći da izgrade svoju ličnost, a da se ne osjećaju razapeti između dva doma i dva različita svijeta? Izdavač knjige Razvod – objašnjen našoj deci je Geopoetika.

Kako napredovati u digitalno doba knjiga je kojom nam autor Tom Četfild pokušava dati odgovor na pitanje – možemo li živjeti lijepo sa tehnologijom? Više od polovine svjetske populacije provodi većinu budnih sati koristeći internet, mobilnu telefoniju ili druge digitalne medije. Danas je normalno da mejlom, sms porukom, tvitom ili blogom koračamo kroz svoj poslovni pa čak i porodični život. Četfild istražuje na koji način sve to utiče na naš um, nudeći nam originalna i praktična istraživanja koja nas vode kroz život u digitalno doba uz očuvanje sopstvene čovječnosti. Izdavač je Mind servis.

Biblijski potop autora Henrija Morisa i Džona Vitkomba svojevrsna je naučna potvrda biblijskog izvještaja o stvaranju i potopu. Pažljivo napisana i dobro dokumentovana ova knjiga je postala klasičan izvor za odbranu biblijskog koncepta stvaranja i globalnog potopa opisanog u prvoj knjizi Mojsijevoj. Danas je gotovo nemoguće raspravljati na ovu temu a da se bar ponešto ne citira iz knjige Biblijski potop. Izdavač je Eden.

Vinova loza naziv je dragocjene knjiga za sve one koji bi željeli znati koju lozu odabrati i gdje je posaditi, kako je orezati, koje preventivne mjere primijeniti protiv bolesti. Radi se dakle o svojevrsnom priručniku koji će postati nezamjenjivo sredstvo onima koji imaju namjeru da postignu maksimalne rezultate u svom vinogradu, ma koliko bio velik ili malen. Inače, uzgoj vinove loze i vina slavna je i jako duga priča, pa ne čudi što se je sve više onih koji žele da se bave ovim poslom. Izdavač je Leo komerc.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.