Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

U tradicionalnoj saradnji Svijeta kulture s hercegnovskom Knjižarom So, skrećemo pažnju kako na one najčitanije, tako i na one vrijedne, interesantne i neobične knjige. U predsezonskim danima koji vrve od pozivanja na istoriju, napravimo tematski izuzetak te za čitanje naredne sedmice poslušajmo birane preporuke koje se tiču učiteljice života…

Nobolevac Mo Jen za svega 43 dana, i to četkicom na tradicionalnom kineskom papiru, napisao je roman Umoran od života i smrti, po mišljenu mnogih možda i njegovo najkomtemplativnije ostvarenje, inspirisano budističkim shvatanjem da umor od stalnog reinkarniranja nastaje zbog pretjeranih želja. Priču pripovijeda nekadašnji zemljoposjednik koji je strijeljan za vrijeme zemljišne reforme 1950. g. Ne želeći da prizna da je izvršio bilo kakav zločin, osim da je bio bogat, on se redom reinkarnira u magarca, vola, svinju, psa i majmuna koji su svjedoci nastalih promjena u njegovom zavičaju tokom narednih 50 godina. Konačno, u noći dočeka novog milenijuma rodiće se ponovo kao hemofilično dijete koje će ispričati priču koju smo prethodno pročitali. Izdavač je Laguna.

Knjiga Katarine Mitrović Mlečani episkopi Kotora 1420-1513 opisuje dio istorije grada Kotora, koji je vjekovima dijelio sudbinu Mletačke republike. Po svom značaju prevazilazi okvire crkvene istorije, jer detaljno govori o mnogim ličnostima koje su ostavile veliki trag u životu Kotora tokom prvih decenija pod mletačkom vlašću. Najstariji pomen kotorskog episkopa u pisanim izvorima potiče iz 787. godine, ali postanak Kotorske episkopije obavijen je maglom, kao što je uostalom slučaj i sa nastankom samog grada. Episkopi su u Kotor obično dolazili na vrhuncu svoje karijere i uživali su naklonost Svete stolice. Izdavač je Magelan pres.

Mlečani episkopi Kotora
Mlečani episkopi Kotora

Istorijska geografija srpskih zemalja Siniše Mišića knjiga je o vremenu u kojem su se granice srpskog carstva pomjerale i kada je srpska država dostizala svoje najšire domete i najveći značaj na Balkanskom poluostrvu. Geografski uslovi prostora koje su naselili Srbi imali su svakako određeni uticaj na formiranje i razvoj srpske države i društva jer su Srbi bili izloženi stalnom faktoru izolacije i odvajanja zbog postojanja velikih planinskih masiva, dubokih kanjona te močvarnih dolina prekrivenih šumama. Knjiga je obogaćena potpunim i sveobuhvatnim pregledom srpske srednjovjekovne istorije. Izdavač je Magelan pres.

Knjiga Sedam Njegoševih sahrana Slobodana Kljakića i Ratka Pekovića posvećena je svih sahranama i preseljenjima posmrtnih ostataka našeg velikog pjesnika. Iz knjige saznajemo da su vlasti Cetinja 3. septembra 1971. donijele odluku da kapela poslije rušenja i uklanjanja sa Jezerskog vrha 1972. bude obnovljena na nekom drugom mjestu, ali se to do danas nije dogodilo. Obilježavanje 200-godišnice od rođenja Petra II Petrovića Njegoša podstaklo je autore da istraže složene okolnosti zbog kojih su od Njegoševe smrti 1851. vladičine kosti premiještane i sahranjivane još pet puta: 1854, 1916, 1925, 1972. i 1974. godine, kada su položene u kriptu Meštrovićevog mauzoleja na vrhu Lovćena. Izdavač je Jasen.

Balkanske zemlje naslov je putopisa mističnog španskog pisca Alfreda Opisa, koji je poznat pod umjetničkim imenom Karlos Mendoza. Početkom prošlog vijeka putovao je do Grčke, Turske, Balkanskih zemalja, Srbije i Crne Gore. Posebno je Balkan, kao centar krvavih ratova, stalnih previranja i mučnog istorijskog nasljeđa fascinirao ovog visprenog katalonskog putnika. Iako je knjiga objavljena početkom 20. vijeka, aktuelna je i danas. Izdavač je Magelan Pres.

Umoran od života
Umoran od života

U dvojezičnoj knjizi, na srpskom i engleskom Od Cetinja do Vindzora Roberta Kenedija, opisana je posjeta knjaza Nikole britanskog kraljici Viktoriji, 1898. Za posjetu Londonu od posebne su važnosti bile rodbinske veze koje je crnogorski vladar dotadašnjim udajama svojih kćeri ostvario sa dinastijama evropskih država. I ovoga puta povod je bila nada da se novom udajom veze mogu pojačati, ali do toga nije došlo. Tokom puta u London, knjaza je pratio autor, Robert Kenedi, britanski diplomatski predstavnik, koji je dobro poznavao prilike u Crnoj Gori. Izdavač je Pobjeda.

Istorija filma Dejvida Perkinsona knjiga je u kojoj autor na temeljan način opisuje doprinose određenih reditelja i pokreta i jezgrovito izlaže njihov društveni i istorijski kontekst. Od najranijih predstava sjenki do digitalne kinematografije 21. vijeka Perkinson pokriva ključne elemente i ličnosti koji su doprinijeli umjetničkom i tehničkom razvoju fima. Izdavač je Dereta.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.