8 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže za čitanje…

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Bokas News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne istorije, enologije i knjiga za djecu.

Ko je ubio Jovana Skerlića knjiga je Momčila Đorgovića u kojoj se govori o politici, korupciji, pljački naroda, svađama i ljubavima sa velikim silama, kultu vođe, ubistvima. Autor sagledava duboki konflikt mlade i stare generacije pred sam početak Prvog svjetskog rata, što je odredilo političku, privrednu i kulturnu sudbinu Srbije i njen identitet sve do današnjih dana. Jovan Skerlić bio je ubijeđen da vođa radikala Nikola Pašić mladu balkansku državu vodi u uništenje. Kada je u Narodnoj skupštini 1914. pozvao na opštu pobunu protiv njega iznenada umire u 37. godini. Mnogi su tada smatrali da je otrovan. Izdavač je Laguna.

Gospodar Atlasa je epsko-istorijska avantura Kolina Falkonera koja oživljava ljepotu ali i varvarstvo Maroka  iz 19. vijeka prenoseći čitaoca iz viktorijanskog Londona u izgubljeni svijet urušenih palata i divljih planinskih prelaza. Dvojici nekadašnjih oficira Kraljevske artiljerije ponuđeno je pravo malo bogatstvo da odu u Maroko kako bi pomogli sultanu da uguši pobunu koja je izbila na jugu zemlje. Prinuđeni su da se bore sa promrzlinama u Atlaskim planinama i da izdrže prolazak kroz užarene pustinje Podsaharske Afrike. Ispostaviće se da su izigrani i upotrebljeni kao pioni u političkim rivalstvima. Izdavač je Vulkan.

Osetljivi titan knjiga je u kojoj nam autorka Kristina Ajhel predstavlja Ludviga van Betovena u ogledalu njegovih najvažnijih djela. Na osnovu detaljnog istraživanja ona ispreda priču o nekonformisti koji je kršio sve konvencije i čija muzika zadivljuje. Na osnovu šest kultinih djela i mnogih drugih kompozicija, autorka slika portret čovjeka koji više ne želi da nudi muzičke usluge i tvrdoglavo se bori kroz život kao samostalni umjetnik. Pronicljivo ali i privlačno, ona opisuje Betovoenov duhovni kosmos, izvještava o njegovim delikatnim ljubavnim aferama, finansijskim problemima i britkom humoru. Izdvač je Laguna.

Vremeplovčeva priča autorke Odri Nifeneger izvorna je priča koja stoji iza poznate filmske ekranizacije i nove HBO serije. Kler je studentkinja umjetnosti, a Henri pustolovni bibliotekar. Poznaju se od njene sedme, a njegove trideset osme godine, a u braku od njene dvadeset četvrte i njegove trideset druge. Naizgled nemoguće, ali istinito, pošto je Henri jedan od prvih ljudi kojima je dijagnostifikovan hrono-poremećaj. Njegov genetski časovnik periodično se vraća na nulu i on tada putuje kroz vrijeme. Okidač vremenskog putovanja su trenuci emotivnih teškoća iz Henrijevog života, kako prošlog tako i budućeg. I zdavač je Laguna.

24 sata u staroj Kini doktora Jiđije Džuanga knjiga je zahvaljući kojoj ćemo otputovati kroz vrijeme u četvrtu godinu vladavine dinastije Han. Kinezi su se suočavali sa istim problemima koji ljude muče od pamtivjeka: kako zaraditi dovoljno novca, kako izaći na kraj sa dramama na radnom mjestu, kako zadržati red u kući. Dinastija Han označava zlatno doba Kine. U ovom razdoblju počinje upotreba hartije, satova, obrtnih mlinova, uvode se složeni sistemi transporta i navodnjavanja, tehnologija proizvodnje tkanina i metala naglo se usavršava a medicinska znanja dostižu do tada neslućene visine. Izdavač je Laguna.

Vinska škola – Od početnika do profesionalca knjiga je Jensa Privea koja za svakog ljubitelja vina predstavlja vrhunsko djelo. Od prvih stranica ona pretvara početnika u poznavaoca vina i to čini na jedan lak i pristupačan način. Vinska škola nam pruža podatke o zemljama i regionima u kojima se proizvodi vino, o raznim vrstama vinove loze, o nijansama pravljenja i posluživanja vina. Autor, inače jedan od najpoznatijih i nauglednijih poznavalaca kada je ova tema u pitanju, tumači i najvažnije pojmove iz oblasti vinarstva i opisuje način na koji se treba odnositi prema vinu. Izdavač je Begen komerc.

Tea Stilton – Blago plavih delfina još jedan je naslov iz izuzetno popularnog serijala koji će oduševiti mlađe čitaoce. Jato plavih delfina približava se Ostrvu kitova da potraži pomoć, a jedan od njih je i povrijeđen. Dok im pomažemo, upoznaćemo nove prijatelje, ali i pronaći dragocjena blaga jednog gusara iz davnina. Još jedna nezaboravna avantura pet djevojaka povezanih snažnim prijateljstvom koje studiraju na Mišfordu i koje veže mnogo toga. One vole avanture i misterije i toliko su se kroz razne dogodovštine povezale da imaju osjećaj kao da su rođene sestre. Izdavač je Vulkan.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije