Knjižara So predlaže za čitanje

Mediteranske priče
Mediteranske priče

Knjižara So, predlaže naslove uz koje bi se mogli opusti pod suncobranom na plaži, ali i da se s pogledom zabodenim u plavu beskonačnost – zapitamo spram stvarnosti u koju smo uronjeni.

Sa nepogrešivim osjećajem za ono što je bitno, Milorad Pavić je cijelog života pisao o Mediteranu i uz njega, na istorijskim vodama i nedaleko od njih. Možda se najbolje u njegovoj knjizi Mediteranske priče može uočiti kako kuša more svim čulima i prije svega upija u sebe bogatstvo istorije i stvarnosti, kao da se sjeća svega što je bilo i još više onoga što je trebalo da bude, a najviše ono čega nikada nema. Mediteran je kolijevka naše civilizacije i mjesto nedoživljenog trijumfa Slovena, posebno Srba. Ljepota predjela, klime, način života i more istorije u kojem se, poput bura, sudaraju strasti, naseljavanje naroda, vladavine i pokoravanja, pohodi i trgovine, sve je to u Pavićevoj prozi dobilo posebnu boju i književne dimenzije. Izdavač je Vulkan.

Roman Kruso Luca Zajlera je po mišljenju kritike prvi dostojan pandan Čarobnom brijegu Tomasa Mana. Godina je 1989. Poslije nesreće koja ga je teško pogodila Edgar Bendler, na korak od samoubistva, prekida studije i napušta dotadašnji život. Postaje perač sudova na istočnonjemačkom ostrvu disidenata, obavijenom legendama. Tamo upoznaje Aleksandera Krusoa. Rađa se iskreno prijateljstvo, koje ih povezuje na gotovo mističan način. Kruso upućuje Edgara u rituale sezonskih radnika i zakone koji vladaju njihovim noćima u kojima doživljava svoje prvo posvećenje u seksualnost. Izdavač je Laguna.

Dnevnik Čezarea Pavezea knjiga je u kojoj pronalazimo žarišta autorovog osjećanja svijeta i šifru njegovog bića. To su tuga za nepovratno izgubljenom spontanošću, čije je oličenje djetinjstvo; nemogućnost da se stvari vide onakvima kakve zaista jesu, zadivljenost pred previranjem nagona, pred divljim, sirovim, primitivnim. On nas vraća u te godine nevinosti kada se na krilima mašte odlijetalo u razne pustolovine, razne gradove i nepoznate svjetove. Izdavač je Lom.

Paranoja u Nju Delhiju Ive Vrtarić priča je o jednom neobičnom putovanju. Ono ponekad vodi samospoznaji, ali češće je to spoznaja da ne možemo pobjeći od sebe. Knjiga je nastala iz potrebe da se prizovu u svjećanje svi detalji tog putovanja, koje se zbivalo brzo, dinamično, iz situacije u situaciju. U pokušaju da nađe duhovni mir, pripovijedaču se dešava sve samo ne to čemu teži. Ovaj roman je kao jedan psihodelični tobogan kroz realnost i postojanje; potraga za smirenjem je skoro utopijska te sve neminovno vodi svojevrsnom silasku u Had gdje nas umjesto odgovora čekaju  nova pitanja. Izdavač je Lom.

Paranoja u Nju Delhiju
Paranoja u Nju Delhiju

Pričajući priču o čudesnom snimatelju i režiseru Časlavu Miljkoviću, koji vođen svojim darom uspijeva da kamerom ovjekovječi važne scene tokom Drugog svjetskog rata, mladi pisac Miloš Tomaš nam u knjizi Endemske vrste sugeriše kolika može biti snaga i neuništivost iskonskog umjetničkog poriva. U atmosferi akcionog i avanturističkog zbivanja on svog junaka smješta u istorijski važan kontekst, kada ga suoči sa strasnom njemačkom rediteljkom Leni Rifenštal. Autor nam otkriva i da li su takozvani Filmski fantomi koji su bilježili strahote rata zaista postojali, ili u oni, naprotiv, samo jedna od ratnih legendi. Izdavač je Plato.

Poslednja reč je novi roman Hanifa Kurejšija. Mamun je poznati pisac koji je, mada rođen u Indiji, napravio karijeru u Engleskoj. Sada je već prevalio sedamdesetu, reputacija mu blijedi, knjige se više ne prodaju kao nekada, a njegova nova supruga ima skup ukus. Mladi pisac Hari prihvata ponudu da napiše biografiju koja bi osvježila Mamunovu karijeru i bankovni račun. On se iskreno divi velikom umjetniku i želi da otkrije istinu o njegovom životu. Izdavač, međutim, traži pikantnu priču o seksu i skandalima koja bi dospjela na naslovne strane. Izdavač je Booka.

Knjižara So
Knjižara So

Karavan čudesa je novi roman slavnog pisca za djecu, Uroša Petrovića. Knjiga donosi magiju i zagonetnost bez kojih bi ljudski život bio lišen snova i mašte, a istovremeno, postaje pribježište za drugačije, odbačene i usamljene, za koje nema dovoljno prostora u realnoj svakodnevici. U romanu se  upoznajemo sa dječakom Adamom kojega je garava baba zgrabila za glavu i ubacila u vreću. Šta se desilo sa Adamom i kakvi su putevi kojim se ovaj neobični karavan kreće otkrićemo čitajući ovaj sjajni roman. Izdavač je Laguna.

Soba Eme Donahju izvanredno je napisan, i dirljiv je roman. Za 15-godišnjeg dječaka Džeka, Soba predstavlja cijeli svijet. Tu je rođen, tu on i njegova majka jedu, spavaju, igraju se i uče. Tu postoje beskrajna čudesa koja rasplamsavaju Džekovu maštu – zmija ispod Kreveta koju je napravio od ljuski jaja, izmišljeni svijet koji dopire kroz televizor,. Soba je Džekov dom, ali je za njegovu mamu tamnica u kojoj boravi od svoje devetnaeste. Vođena silnom ljubavi prema sinu, stvorila mu je čitav život u prostoru od 20 kvadratnih metara. Izdavač je Laguna.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.