12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So, predlaže čitajte…

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, na svega 10 dana prije 60. beogradskog Sajma knjiga – predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.
U romanu Osama Vladimira Kecmanovića stari musliman iz Bosne ispovijeda svoj život nekadašnjem zemljaku s kojim se sreo u Americi gdje je dospio poslije raspada Jugoslavije. Njegova priča o moćnicima i žrtvama jednog do juče mirnog svijeta, o Muratovom sinu Baji koji se, pomućenog uma, poistovjećuje sa Osamom bin Ladenom kao da priziva povijest o Ćamilu i Džem-sultanu, samo na ovim prostorima i u skorašnje vrijeme. Gradeći nezaboravne likove mještana, ratnih profitera, džihadista i sforovaca autor kao da poručuje – Istorija se ponavlja a zlo ne bira. Izdavač je Laguna.

Nacistička tajna Amerike necenzurisana je verzija knjige Beloruska tajna američkog pisca i bivšeg tužioca u vladi SAD Džona Loftusa. Ovo je insajderska priča o tome kako je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država onemogućavalo rad Kongresa. Ono je, između ostalog, blokiralo kongresnu istragu u vezi sa slavnim američkim porodicama koje su finansirale Hitlera, Staljina i arapske teroriste te skrivalo ulogu arapskih nacističkih ratnih zločinaca u regrutovanju današnjih bliskoistočnih terorističkih grupa pred istražiteljima događaja od 11. septembra. Izdavač je Admiral Books.

Greg Ričards i Robert Palmer u knjizi Uzbudljivi gradovi analiziraju moguće načine na koje manifestacije kulture, poput festivala, izložbi, sajmova, pomažu gradovima da postanu prijatnija i poželjnija mjesta za život. Svaki grad ima svoj ritam, svaki je po nečemu prepoznatljiv i jedinstven. Autori svoja zapažanja ilustruju iskustvima gradova koji su u protekle tri decenije nosili titulu „Evropska prestonica kulture“. Izdavač je Klio.

Nacrt psihoanalize Sigmunda Frojda pruža sveobuhvatan uvod u razvoj psihoanalize, koji je podijeljen na tri dijela. U prvom dijelu Frojd raspravlja o psihičkom aparatu, o njegova tri dijela (id, ego i superego), kao i o prirodi i načinu funkcionisaja svakog od njih. U drugom dijelu bavi se praktičnim zadacma psihoanalize, a zatim raspravlja o etiologiji, suštini i liječenju neuroze. U trećem i najsažetijem dijelu Frojd razjašnjava odnos psihičkog aparata prema spoljašnjoj relanosti, razmatrajući posebno pitanje straha, mehanizama odbrane i psihičkih bolesti. Izdavač je Nova knjiga.

Tajni život brojeva autora Holma Fribea i Filipa Albersa knjiga je koja govori o tajnom životu brojeva u čiji smisao ljudska vrsta još uvijek nije stigla da pronikn. Knjiga nudi brojne zanimljive odgovore na pitanja kao što su: zašto se najčešće poklanja neparan broj cvjetova, zbog čega u avionima Lufthanze nema 17. reda, zašto su timovi sa 7 članova najefikasniji i sl. Autori su uspjeli da objedine kulturnoistorijsku baštinu dajući nam zaprepašćujuće nalaze i provjereno stručno znanje o svjetovnoj moći, simbolici i nezavisnom životu brojeva. Izdavač je Laguna.

Knjiga Izreke naroda svijeta prava je riznica mudrosti u koju možemo uvijek zaviriti i njome se poslužiti u raznim prilikama. Uostalom, ljudi i vole izreke zato što su one poput dragocjenih iskustava koja nam prenose daleki prijatelji od kojih nas dijeli vrijeme i prostor. To su savjeti iskazani na duhovit i vješt način, koji nam istovremeno pomažu, tješe nas i usmjeravaju u trenucima kada se ne osjećamo ni dovoljno mudrima ni dovoljno jakima, kada se kolebamo između dobra i zla. Ovo je jedinstvena prilika da pročitamo šta su o ljepoti, ljubavi, Bogu i mnogim drugim stvarima govorili razni narodi.

101 činjenica koju treba da znaš o Egiptu knjiga je koja će nam pomoći da upoznamo bogatu istoriju ove zemlje. Radi se o velikoj drevnoj civilizaciji koja je ostavila mnoštvo neriješenih misterija. Ova bogato ilustrovana knjiga vodi nas u magičnu dolinu Nila, među faraone. Otkrićemo ulogu piramida i kako je moguće da su neke mumije savršeno očuvane do današnjeg dana. Saznaćemo takođe mnogo o trgovini i zanatstvu, obrazovanju i običajima kao i o Egiptu danas. Izdavač je Laguna.

Za kraj kažimo kako se u hercegnovskoj Knjižari So, sa svakom kupljenom knjigom Jasminke Petrović, Vesne Dedić Milojević i Ljiljane Habjanović Đurović – mogu dobiti njihovi originalni potpisi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije