15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže čitajte ove sedmice

Herceg - Novi Foto Boka News
Herceg – Novi Foto Boka News

U tradicionalnoj saradnji Svijeta kulture s hercegnovskom Knjižarom So, svakog petka skrećemo pažnju kako na one najčitanije, tako i na one vrijedne, interesantne i neobične knjige.

Preporuke za čitanje naredne sedmice…

Nakon što je 4 godine radio kao učitelj u školi, a zatim kao knjižar, slavni Džordž Orvel se upustio u novu avanturu – u zimu 1936. otputovao je u Vigan, gdje je živio sa rudarima. Iz njegovog dnevnika nastala je čuvena knjiga Put za Vigan, po mnogo čemu nastavak romana Niko i ništa u Parizu i Londonu, i odmah dobilka visoka priznanja kao djelo u kojem je moderno novinarstvo uzdignuto do vrhunske literature. Izdavač je Lom.

Crveni kovčeg Sema Istlanda istorijski je triler koji govori o svijetu na ivici rata, svijetu suočenom sa sumnjivim smrtima i tajnim oružjem. Godine 1939, svjestan prijetnje koju predstavlja nacistička Njemačka, Staljin sve svoje nade polaže u tenk T-34, teško, čelično čudovište, koje će oni koji ga budu koristili prozvati „Crveni kovčeg“. Ali dizajn još nije završen. Kad pukovnika Nagorskog, tvorca ovog oružja, pronađu mrtvog, Staljin poziva Pekalu, istražitelja u koga ima najviše povjerenja. Nekadašnji carev miljenik sada je u službi čovjeka koji mu je u prošlosti bio najljući neprijatelj. Izdavač je Solaris.

Dnevnik jedne ključaonice
Dnevnik jedne ključaonice

Dnevnik jedne ključaonice Mine Aleksić priča je o odrastanju, mladalačkim ljubavima i seksualnim počecima, pisana u prvom licu. Tri mlade Beograđanke, poslije laganja roditelja, svađe sa drugaricama i raznih peripertija, uspijevaju da se izbore za odlazak na prvo samostalno ljetovanje. More, pijesak, sunce, miris ljubavi i avanture u vazduhu bude uspavane ženske snove i nadanja. Dnevnik jedne ključaonice pisan je duhovito, jednostavno i primamljivo pa nije ni čudo što čitaoce vuče da je pročita u jednom dahu i sazna kako put ka zrelosti vodi kroz mnoga životna razočaranja, ali i da je ljubav vrijedna svake žrtve. Izdavač je Laguna.

Dnevnik jednog neobičnog dečaka Tijane Dimitrov inspirisan je likom Šerloka Holmsa. Glavna junakinja je, duhovito, čak obilježena njegovim prezimenom, a zapetljani slučaj ubistva ona rješava takopđe koristeći logičko zaključivanje i lucidno posmatranje – jedina razlika je u tome što je ona djevojčica. Tijana je ovaj kratki roman napisala kao 13-godišnjakinja vješto sklapajući ovu avanturističku priču u kojoj se junaci, dječak i djevojčica, upuštaju u komplikovanu istragu. Pravdoljubivost vodi glavne junake do uspješnog razriješenja ove detektivske epizode. Izdavač je Samizdat.

Muškarci od A do Š
Muškarci od A do Š

Muškarci od A do Š Sonje Madžar svojevrsna je azbuka muških karaktera. Mnogi pripadnici jačeg pola prepoznaće se u ovoj knjizi. Alkoholičar, besposličar, edipovac, sigurno nisu osobine po kojima bi muškarci voljeli da ih žene pamte za razliku od muzikalnih, sveznajućih, ljubavnika. Kada autorka zagrebe ispod površine srešćemo se i sa ženomrscima, njuškalima, džiberima. Ovu knjigu muškarci ne samo da bi trebalo da čitaju već i da svakom slovu dodaju bar po još jedan karakter. Tako bi dokazali da je bez žena nemoguće ići kroz ovaj brz i kratak život. Izdavač je Samizdat.

U knjizi 60 opštih grešaka i propusta u prodaji Milorada Marića detaljno su predstavljene osnovne greške i zablude sa kojima su suočeni prodavci od propusta prilikom organizovanja i planiranja sastanaka, saradnje sa pogrešnim ljudima, preko nesposobnosti da se ponuđeni proizvod, usluge i cijene usklade sa kupčevim, pa sve do niza grešaka koje su posljedica nepoznavanja marketinga i psiholoških zabluda. Autorsko izdanje.

U knjizi Mačke Olivere Knežević saznajemo sve ono što bi trebalo znati o ovim životinjama. Autorka podrobno opisuje šta o mačkama možemo zaključiti na osnovu njihovog izgleda, kako se služe svojim izoštrenim čulima, a daje nam i korisne savjete prilikom nabavke i izbora mačeta. Vrlo je bitno znati kako se sa mačetom ponašati kada se prvi put nađe u novoj kući. Knjiga obiluje podacima o ishrani, vaspitanju, smještaju, higijeni i kupanju. Naučićemo dosta o raznim rasama mačaka, te kako se ponašati kada dođe vrijeme parenja.

Mediteranska kuharica autorki Žaklin Klark i Džoane Farou vodi nas na kulinarsko putovanje uz maštovita jela. Ovo je tradicionalna i inovativna zbirka izvrsnih recepata, slatkih i slanih jela koji oživljavaju okuse, mirise i boje karakteristične za kulturu i kuhinju sunčanih mediteranskih zemalja. Uz mnoštvo recepata za supe, salate, jela od povrća, riba, plodova mora, mesa, živine i divljači Mediteranska kuharica nam otkriva pravu riznicu žitarica, mahunarki, hljebova, rižota, kolača. Svaki recept propraćen je, korak po korak, fotografijama što ovu čarobnu zbirku čini veoma praktičnom. Izdavač je Leo-Komerc.

Za kraj kažimo kako se u hercegnovskoj Knjižari So, sa svakom kupljenom knjigom Vesne Dedić Milojević i Ljiljane Habjanović Đurović – mogu dobiti njihovi originalni potpisi.

Najčitanije