8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So na 60. međunarodnom Sajam knjiga u Beogradu

Knjižara So
Knjižara So

Danas se u Beogradu otvara 60. međunarodni Sajam knjiga na koji, poslovično, odlazi tim hercegnovske Knjižare So.

Svakog drugog petka po okončanju beogradskog Sajma knjiga, knjižarski tim hercegnovske Knjižare So organizuje tradicionalnu čajanku – uvijek novim sajamskim naslovima u čast.

Tradicionalna Čajanka predstavlja srećno pronađeni model knjižarskog gostoprimstva, jedno unikatno veče – kada se na 550 km od Beograda mogu da prelistaju, omirišu i kupe hvale hrijedni izdavački hitovi. Razne arome, kriške limuna, šolje sa stilizovanim ribama u mnogim toplim rukama, te razgovor o novim knjigama – povlašćeni su, rekli bismo – trenuci u kalendaru Knjižare So ali i u vansezonskom kalendaru grada Herceg Novog. Knjižarska čajanka, 11. po redu, biće održana 13. novembra u 18.sati.

Prva preporuka za čitanje naredne sedmice tiče se romana koji je sebi već osigurao naslov sajamskog hita.

Kazna za greh
Kazna za greh

Kazna za greh novi je roman Jelene Bačić Alimpić. Početkom 20. vijeka na imanju grofa Ercega dogodiće se jedna od najneobičnijih ljubavnih priča na našim prostorima. Tajna mlade djevojke zauvijek će promijeniiti sudbinu dvije porodice, vlastelinske i sirotinjske. Mihalo i Emilija, grofov sin i kći kovača, odrastaju zajedno i s vremenom postaju najbolji prijatelji. To prijateljstvo prerasta u strastvenu ljubav suprotstavljenu društvenim normama i staleškim načelima. Poslije mnogo godina zaogrnutih tajnama jedna noć promijeniće sve. Izdavač je Laguna.

Filozofski kuhar Marijane Rirmajer i Petera Štajnera knjiga je koja pokazuje zašto mnogi u filozofiji, između ostalog, vide i fenomen jelovnika. Ako nam je poznato ime nekog jela mi još ništa ne znamo o njemu. Ovo prosto nameće potrebu da se filozofija primijeni na jelovnik. U ovoj knjizi nalaze se uputstva za pripremanje određenih jela propraćena svjedočanstvima velikih mislilaca. Knjiga nam pokazuje kako umjerenost u jelu i piću umnogome utiče na formiranje etike i morala. U svakom slučaju, uz Platona, Epikura, Hegela, Ničea jela i pića dobijaju potpuno novi ukus. Izdavač je Logos.

Kineski za decu naslov je knjige koja najmlađima otkriva kineski jezik i kulturu. Metoda nudi originalan i sistematičan pristup učenju, koji obuhvata razne aktivnosti. Djeca će moći da slušaju i ponavljaju riječi i jednostavne rečenice sa CD-a, kako bi savladali pravilan izgovor. Otkriće kineske znakove i moći će da vježbaju pisanje. Upoznaće Peking i približiti se kineskoj kulturi zahvaljujući tekstovima o civilizaciji i brojnim ilustracijama. Pored CD-a, knjiga sadrži i reljefne kineske ideograme koji mogu da se dodiruju. Izdavač Kineskoj za decu je Kreativni centar.

Na zadnjim koricama knjige Urnebesna fizika grupe autora piše: Ako spadate u one koji su greškom otvorili ovu knjigu (dobili ste je na poklon; bilo vam je dosadno; zgrabili ste je žureći u toalet) – najozbiljnije se pridržavajte ovog upozorenja: Bježite! Urnebesna fizika vam može pomutiti mozak i natjerati vas da se potpuno zaljubite u nju. Za one koji su ludi za fizikom – izdala je Laguna.

Najčitanije