20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So – izlog u znaku Fešte na skalinima

Knjižara SO fešta od skalina
Knjižara SO Fešta na skalama – foto Boka News

U susret subotnjoj Fešti od sira i smokava, na skalama ispred i ispod Knjižare So, na glavnom novskom trgu, a u organizaciji Hercegfesta – izlog klasične knjižarske butige krasiće adekvatne naslovnice, ponajviše Proizvodnja sira na tradicionalan način, Srpski sir i kajmak, potom Flora i vegetacija hercegnovskog područja, i ostale knjige, redom po žanrovima.

Preporuke za čitanje naredne sedmice…

Teslina pošiljka novi je triler Vanje Bulića. Na ruševinama Narodne biblioteke, uništene tokom bombardovanja Beograda 1941. pronađeno je tijelo njemačkog novinara Riharda Genca. Taj događaj označiće početak potjere za ubicom koja će novinara Novaka Ivanovića uvesti u lavirint laži, obmana, obavještajnih intriga, istorijskih nepravdi i međunarodnih zavjera. Poslije serije ubistava i otmica Novaku postaje jasno da je u stvari pion u igri moćnika čiji je jedini cilj pronalaženje Teslinih „zraka smrti“. Izdavač je Laguna.

Povezanost poezije i zločina, mladost, ljubav i smrt, osnovne su teme fascinantnog romana Amajlija autora Roberta Bolanja. Bolanjo je uspio da na čudesan način spoji svu surovost i suptilnost kojima je bila prožeta Latinska Amerika u jednoj burnoj deceniji 20. vijeka. Izdavač je Lom.

Nečastivo trojstvo uzbudljivo je napisano djelo Džona Loftusa o jednoj od najmračnijih priča Drugog svjetskog rata. Po završetku rata, u strahu od nadiranja Sovjeta, papstvo je ušlo u špijunski savez sa britanskim i američkim obavještajnim agentima. Ove tri sile tajno su prebacivale nacističke zločince iz Evrope da bi mogle da ih upotrijebe za borbu protiv komunizma. Istražujući Vatikanovu ulogu u pomaganju nacistima da izbjegnu kaznu za svoje zločine, ova knjiga je prva objelodanila vezu između Vatikana i švajcarskih banaka sa nacističkim zlatom i pružila dokaze o tajnim vezama. Izdavač je Admiral Books.

Bitlsi
Bitlsi

Bitlsi Hantera Dejvisa možda je jedina knjiga koja je istinski pronikla u ovu kultnu grupu. Autor je uz Bitlse proveo 18 mjeseci kada su na vrhuncu moći promijenili lice popularne muzike. Kao njihov jedini ozvaničeni biograf, imao je neponovljiv pristup ne samo Džonu, Polu, Džordžu i Ringu već i njihovim prijateljima, porodicama i saradnicima. Prisutan u presudnom trenutku, on je skupio čitavo blago intimnog i razotkrivajućeg materijala. Dejvis je ostao blizak sa članovima sastava i tako godima imao pristup novim informacijama. U ovom izdanju, više od 40 godina od prvog objavljivanja, sadržan je materijal koji nikada ranije nije objavljen. Izdavač je Laguna.

Miroslav Mika Antić za života je bio slavan, s vremenom sve čitaniji, a na društvenim mrežama je toliko popularan da je okupio stotine hiljada poštovalaca. Prvi put u samostalnoj knjizi poslije 25 godina, pred nama se nalazi zbirka Tako zamišljam nebo, koja bi, da je i jedina, obesmrtila pjesnika. Autor legendarnog Plavog čuperka, Garavog sokaka i desetina antologijskih pjesama, ovom zbirkom ispisuje svoje pjesničko zavještanje. U njoj se nalazi i Besmrtna pjesma čiji sentenciozni fragmenti predstavljaju pjesnikove najcitiranije misli. Ovo izdanje sadrži stihove ispisane autorovom rukom u trenutku nastanka kao i originalne crteže. Izdavač je Laguna.

Knjiga Praistorija objašnjena mojim unucima pisana je po mjeri djece, govori njihovim jezikom i opisuje praistoriju slikama koje ona mogu da razumiju. Autor, arheolog i praistoričar Žan Klot, razgovarao je sa svojim unucima uzrasta od 6 do 16 godina i na osnovu njihovih pitanja i interesovanja sastavio ovu sjajnu knjigu. U odgovorima, djeca saznaju kada su se i gdje pojavili prvi ljudi, kako su živjeli i razmišljali, i stiču osnovna znanja o arheologiji i metodima proučavanja praistorije. Izdavač je Geopoetika.

Život samohranog roditelja umije da bude težak. Morate da igrate sve uloge u životu svoje djece – domaćice, hranitelja, njegovateljice, vaspitača, učitelja. Kako sve to postići i izdržati toliki teret. Sa mnogo humora, uz mnoštvo korisnih savjeta, Rejčel Moris u knjizi Priručnik za samohrane roditelje iznosi svoje iskustvo i pruža korisne informacije kako bi pokazala put kroz zamršen lavirint ka životu u kojem vi i vaša djeca možete da uživate. Priručnik za samohrane roditelje izdao je Kreativni centar.

Knjiga Kortes i carstvo Asteka Željka Fajfrića podrobno opisuje nastanak Španije, život i otkrića Kolumba, istoriju Asteka i, prije svega, surova osvajanja Hernanda Kortesa. U želji da narode na koje su nailazili preobrate u hrišćanstvo Kortesove horde nisu prezale ni od čega. Uništavali su indijanske idole, palili hramove. Posebno je interesantan opis bitke u kojoj su Asteci na trgu Tlateloko pokušali da pruže posljednji otpor. Međutim, taj otpor je brzo slomljen, Asteci bivaju porobljeni a od hramova ne ostaje kamen na kamenu. Izdavač je Tabernakl.

U vremenu opšteg haosa, užurbanosti, depresije, otuđenosti i bezdušne trke za sticanjem profita U Maloj knjizi velikih misli smještene su najveće mudrosti ovog svijeta, mudrosti koje nikada ne stare. To su mudrosti velikana, vladara, pisaca, naučnika koji govore o ljubavi, sreći, prijateljstvu, životu, istoriji. Misli koje mogu poslužiti kao putokaz za bolji i ispravniji život. Izdavač je Nova knjiga.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije