8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara “So” – Čajanka sa novim naslovima

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

Otprilike je potrebno 15-ak dana po okončanju Beogradskog Sajma knjiga da bi se najnoviji naslovi uvezli i slegla papirologija, formirale cijene i knjige se našle u izlogu obalnih knjižara. Istini za volju, neki su sajamski hitovi već oslonjeni jedni na druge u izlogu hercegnovske Knjižare So, i biće predmet današnjih Preporuka. Po drugi put, valja kazati kako će u petak 13. XI 2015. s početkom u 18 sati u Knjižari So održati 11. tradicionalna čajanka novim sajamskim naslovima u čast.

Od dobitnika NIN-ove nagrade, Aleksandra Gatalicem, dolazi nam roman Sonata za lošeg čoveka na koji se dugo čekalo. Poslije romana Veliki rat u kojem je oživio doba Prvog svjetskog rata, Gatalica se uhvatio u koštac sa potresnim 90-im godinama 20. vijeka u Srbiji, sa najbližom savremenošću, i to je ono što je neodoljivo, jer je tako rijetko. Izdavač je Vulkan.

Gordana Kuić se osmim romanom, Romanom u slikama, vraća u epicentar vlastitog književnog kosmosa. Ovoga puta riječ je o životu bitoljskih Jevreja i Roma, kao i Jevreja i Srba u Beogradu. Da nema nedvosmislene vremenske naznake na početku pripovijesti (kraj treće decenije 20. vijeka), čitalac bi spokojno uživao u mnoštvu autentičnih likova, vrcavim dijalozima, živopisnoj mješavini jezika, običaja, iskustava, mentaliteta. Ali, nad iskonskom životnom energijom, nacionalnom, porodičnom i individualnom, nadvija se mračan oblak najstrašnijeg zločina u istoriji čovečanstva – Holokausta. Izdavač je Vulkan.

U antologiji savremene kineske priče U prvom licu obuhvaćeno je 16 pisaca koji su 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka u svojoj prozi, na osoben način, nastojali da nadoknade izgubljene godine, da progovore o svojim iskustvima tokom revolucije i da opišu stvarnost u Kini, ili da se upuste u eksperimente koji su prkosili dotadašnjoj knjiženoj praksi. Spremno dočekavši kraj Kulturne revolucije kineski su pisci oslobodili sopstveni stvaralački duh i tako započeli sasvim novu epohu u kineskoj književnoj istoriji. Izdavač je Geopoetika.

Mali džepni panteon Alena Badijua knjiga je koja predstavlja omaž preminulim francuskim filozofima 20. vijeka. Autor ne opisuje samo intelektualni odnos koji je imao sa naslijeđem preminulih filozofa, već mu je stalo i do isticanja filozofskih visina koje je njihova misao dosegla, čime kritikuje savremenu filozofsku scenu u Francuskoj. U svakom od Badijuovih tekstova odaje se počast velikim umovima, a povodi su uglavnom njihove smrti, godišnjice ili naučni skupovi. Izdavač je Karpos.

Knjiga Trnovit put do Higsovog bozona Slobodana Popovića bavi se spletom istorijskih i filozofskih pitanja vezanih za strukturu Standardnog modela fizike elementarnih čestica, vjerovatno najuspješnije savremene fizičke teorije. Nakon pobjedonosnog otkrića Higsovog bozona 2012. godine, Standardni model je postao poznat van uskog kruga stručnjaka i na putu je da zaume sličan status kakav teorija relativnosti ili kvantna mehanika već imaju. Trnovit put do Higsovog bozona otkriva nevidljivi sklop koji leži u pozadini naših saznanja o svijetu kvarkova i leptona i može da posluži kao uvod u savremenu fiziku. Izdavač je Heliks.

Upoznakmo kućne ljubimce
Upoznakmo kućne ljubimce

Upoznajmo kućne ljubimce Nikolete Novak knjiga je u kojoj će se najmlađi čitaoci upoznati sa Mašom, Lukom, Ninom, ali i sa mačkama, psima, kunićima, kornjačama hrčcima i papagajima. Svi će oni zajedno pokušati da nauče djecu kako da se ponašaju prema kućnim ljubimcima i kao da ih njeguju. Između ostalog saznaćemo kako se ponašati kad se sretnemo sa čoporom lutalica, kako se ponašati sa životinjama koje imaju mladunce, kada i kako se životinje vakcinišu i još mnogo toga interesantng. Izdavač je Pčelica.

101 činjenica koju treba da znaš o srednjovjekovnim zamkovima knjiga je koja nam otkriva fascinantni svijet zamkova. Saznaćemo mnogo o odbrambenim sistemima i tajnim oružjima te ko su bili stanovnici i kako se živjelo u ovim spektakularnim tvrđavama. Neobične činjenice o tome kad su napravljeni prvi zamkovi, kakvi su se sve turniri, proslave i banketi organizovali u njima, propraćene su brojnim zanimljivim ilustracijama. Izdavač je Laguna.

Najčitanije