9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So – Preporuke za čitanje

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

U stađunskom kulturnom kalendaru našeg karnevalskog grada, sedmica pred nama može da bude šarenija ako poslušamo Preporuke za čitanje koje nam i ovoga puta dolaze iz hercegnovske Knjižare So.

Nikeče Pauline Žizijane, prve žene romanopisca iz Mozambika, roman je o poligamiji. Glavna junakinja nakon 20 godina braka otkriva da njen muž, viši policijski oficir, ima nekoliko paralelnih porodica. Ova hrabra supruga okuplja sve druge žene i one zajedno započinju bitku protiv naslijeđenih običaja, surovih pravila i podređenog položaja žene. Ova surova i tužna priča o vjernosti i pripadanju, ali i nasilju i silovanju, ponižavanju i iskorišćavanju, postavlja pitanje da li je poligamija više pitanje društva, običaja ili pak karaktera pojedinca. Izdavač je Geopoetika.

Princ i fantom
Princ i fantom

Roman Princ i fantom Milana Vidojevića istorijska je istina o princu Đorđu Karađorđeviću, koji je proveo 15 godina u duševnoj bolnici u Toponici kod Niša, istina koja se prepliće sa okultnim i magijskim. Na početku Drugog svjetskog rata, u okruženju kome ne pripada, princ Đorđe, pokušava da otkrije misterioznog ubicu koji zastrašuje bolesnike ali i da utiče na odluku kraljevske porodice. Tajnu istoriju čovječanstva prenijeće mu jedan neobičan posjetilac i tako potvrditi neprolaznost ljudskih vrijednosti. Princ i fantom opisuje jednu istorijsku epohu u kojoj su dinastička trvenja i individualni napor da se pobijedi iskonsko zlo dramatično prikazani. Izdavač je Laguna.

Knjiga o muzici autora Žarka Radakovića i Davida Albaharija po mnogo čemu je jedinstvena i neobična. Pisana u četiri ruke, naizmjenično, nudi nam uvid u muziku pojedinih poznatih savremenih muzičara i grupa te stoga predstavlja specifičan žanr na granici između ogleda i zbirke priča, zapravo umjetnički uobličenih utisaka o svirkama ili albumima koji su za autore ove knjige bili svojevrstan izbor po srodnosti. Izdavač je Laguna.

Stefan Dečanski autora Luke Mičete nesvakidašnja je i sveobuhvatna istorijska biografija jednog od najnesrećnijih srpskih vladara. Rijetko koga je pratila takva misterija, takav dramski naboj, takva kob, kao Stefana Dečanskog. Srpska istorija ne poznaje vještije izvedenu igru dolaska na vlast, ali ni tragičniji odlazak sa nje. Stefan je imao nesreću da vlada između dvije znamenite ličnosti: oca, nemilosrdnog kralja Milutina, i sina, naumoljivog cara Dušana. Iako je njegova vladavina bila kratka i omeđena dvojicom izuzetnih državnika, uspio je da ostavi potomstvu Visoke Dečane koje je gradio Kotoranin fra Vita, i da se upiše među svetitelje. Izdavač je Laguna.

Do bolesti i natrag
Do bolesti i natrag

Priča Marine Furlan u knjizi Do bolesti i natrag o raku provešće čitaoca kroz agoniju otkrivanja ove opake bolesti, pripreme i muke pacijenta od operacione sale i hemoterapije do alternatvnih metoda liječenja – na putu do potpunog ozdravljenja i zdravog života. U dodatku ove uzbudljive lične drame čitalac iz prve ruke saznaje mnogo toga o tretmanu bolesnika od kancera. Autorka se pobrinula da svoju ispovijest dopuni sveobuhvatnim informacijama korisnim i za laike i za upućene o ljekovitim preparatima, preporukama za zdrav život te makrobiotičkim receptima za sva godišnja doba. Izdavač je Laguna.

U doba Velikog posta uputno je skrenuti pažnju i na teološku literaturu. Najljepša mjesta iz dvotomnog molitvenog dnevnika svetog Jovana Kronšanskog izabrao je njegov mlađi savremenik sveštenik Aleksandar Jeljčaninov i sistematski ih rasporedio u knjizi Moj život i Hristu prema oblastima: grijeh, ljudi, svijet, duša, vjera, čudo, molitva. Crkva, Bog. To je povratak duhu Svetih Otaca – kaže otac Georgije Florovski. Izdavač je Artprint.

Muzej legendi
Muzej legendi

Muzej legendi Dejvida Glavera uzbudljiva je, poučna i bogato ilustrovana knjiga za djecu. Ona predstavlja svojevrsno putovanje kroz avanturističke priče za koje su neophodne matematičke vještine. Priče su kao igre u kojima se mora riješiti niz matematičkih problema da bi se napredovalo ka uzbudljivom kraju. Oni koji razriješe misteriju postaju u isto vrijeme matematički geniji. Ako se slučajno desi da napravimo pogrešan izbor ili donesemo pogrešnu odluku tekst je tu da objasni gdje smo pogriješili, da nas vrati nazad i pruži prliku da se ponovo okušamo u rješavanju zadatka. Muzej legendi će nam osvijetliti nevjerovatnu matematičku misteriju zvanu – brojevi. Izdavač je Vulkan.

 Nikola Malović – iz emisije Svijet kulture Radio Herceg Novi

Najčitanije