15 C
Kotor

Slušaj online radio

Kloet: Jadran je perfektno područje za čarter velikih jahti

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Predstojeće premijerno izdanje novog nautičlkog sajma „MYBA Pop-Up Superyacht Show“ sajma koji će se u marini Porto Montenegro u Tivtu održati od 4. do 6. septembra, prilika je da ključni ljudi u svijeskoj industriji prodaje i čarterovanja velikih jahti spoznaju sve prednosti koje Jadran nudi za tu vrstu biznisa- ocijenio je Don Grejem Kloet, član Borda direktora MYBA – međunarodne asocijacije jaht-brokera i agenata. „MYBA Pop-Up Superyacht Show“ zajedno organizuju Porto Montenegro i prestižna globalna jahting asocijacija MYBA, a ovom okupljanjem brodova koji se izdaju u čarter, njihovih vlasnika, kapetana, predstavnika agencija i brokera, simbolično se obilježava kraj glavne ljetnje nautičke sezone na Jadranu.

„Glavni cilj ovog sajma je da poveća prepoznatljivost jadranskog regiona kao izuzetno pogodnog područja za čarter velikih jahti, a posebno da skrene pažnju na idealne mogućnosti Crne Gore kao savršene lokacije za stalnu bazu tih čarter-brodova, zahvaljujući prvoklasnoj infrastrukturi marine Porto Montenegro koja može prihvatiti i giga-jahte dužine čak do 180 metara, te crnogorskom povoljnom zakonbskom i fiskalnom ambijentu za jahtnig.“- kazao je Džon Grejem Kloet iz Borda direktora MYBA asocijacije specijalizovanim međunarodnim medijima. Kloet je posebno povukao činjenicu da seu Crnoj Gori ne naplaćuje PDV na usluge čarterovanja (iznajmljivanja) jahti, da brodovi koji napuštaju državu prije toga mogu tankovati gorivo oslobođeno carine, akciza i PDV-a, te da je porez na dobit firmi registrovanih u našoj državi samo 9 odsto.

„Ne samo to – Crna Gora je svojom blagom klimom idealna lokacija za jahting tokom većeg dijela godine, a marina Porto Montenegro smještena je u predivnom prirodnom ambijentu Bokokotorskog zaliva, bikvalno u središtu područja koje je najintersantnije i najatraktivnije za jahtaše u ovom dijelu svijeta, akoje obuhvata akvatorijume Italije, Hrvatske, Grčke i Turske. Budući da se naš novi „MYBA Pop-Up Superyacht Show“ u Porto Montenegru i Tivtu održava upavo pred velike nautičke sajmove u Kanu i Monakou na kojima se okuplja vrh svjetske jahting industrije, smatramo da će to biti idealna prilika da se dio onoga što će se pokazati na Azurnoj obali, prethodno vidi i na našem sajmu.“- podvukao je Koet.

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Do sada je 12 velikih jahti dužine između 26 i 41 metar, potvrdilo učešće na ovom skupu koji predstavlja najveće okupljanje profesionalaca u jahting-čarter industriji u regionu. Veličinom se među njima izdavaju impresivni dvojarbolni drveni jedrenjak „Queen of Andaman“ među brodovima sa pogonom na jedra i 40-metarska jahta „Suheyla Sultan“ među motornim brodovima. Na spisku učesnika je i preko 30 brokera iz dvadesetak poznatih međunarodnih i domaćih brokerskih i čarter kompanija iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Holandije, Turske, Hrvatske, SAD, Monakoa, Slovenije, Rusije, te desetak predstavnika crnogorskih i stranih pomorskih agencija i firmi koje se bave opsluživanjem jahti. Među njima su i neka od vodećih imena u toj branši poput kompanija „Edmiston”, “Northrop and Johnson”, “Camper and Nicholson” i “Burgess”. „MYBA Pop-Up Superyacht Show“ u Tivtu, biće ujedno i prvi događaj te vrste u ovom regionu, na kome će se sresti MYBA jahting brokeri, zastupnici i predstavnici najvećih imena iz jahting industrije i predstaviti svoje proizvode i usluge. Oni će osim obilazaka izloženih brodova, imati i više seminara i okruglih stolova na kojima će razmijeniti iskustva, a biće im prezentirane i sve prednost Crne Gore i Porto Montenegra kao matične luke za čarter-flotu jahti.

Izvor:S. L.

Najčitanije