Ključevi grada Kotora predani Bokeljskoj mornarici

Dan Bokeljske mornarice tradicionalno je proslavljen nizom svečanosti u nedjelju, u spomen na 26. jun 1463. godine kada je bio objavljen prvi Statut Bokeljske mornarice koja taj datum slavi kao svoj dan.

Najstarija mornarska bratovština na svijetu, Bokeljska mornarica je ispred zgrade Opštine Kotor preuzela državnu zastavu te tradicionalno obišla grad do glavnih gradskih vrata, gdje je predan raport novoizabranom admiralu Antonu Sbutegi.

Nakon toga je predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević uručio predstavnicima Mornarice ključeve grada. Na taj simboličan način drevna mornarica preuzela je trodnevnu vlast u Kotoru.

Nakon ceremonijalnog nastupa na Trgu od oružja odigrano je kolo Bokeljske mornarice koje se izvodi u dvanaest figura. Po drevnom običaju na samom kraju u kolo su ušli admiral, predsjednik opštine, mali admiral, časnici i dočasnici noseći crnogorsku i zastavu Bokeljske mornarice.

Admiralu Bokeljske mornarice, prof. dr. Antonu Sbutegi bio je to prvi javni nastup nakon izbora na tu dužnost.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.