15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Klape koncertom “Trag u beskraju“ poželjele brzi povratak na scenu Oliveru

“Trag u beskraju”  naziv je klapskog koncerta koji je održan u subotu u prepunoj crkvi Svetog Duha u Kotoru u organizaciji Međunarodnog festivala klapa Perast, sa kojeg su klape poslale Oliveru Dragojeviću najljepše želje za brzi oporavak i skori povratak na muzičku scenu.

 „Na ideju večerašnjeg koncerta došli smo smatrajući da gotovo ovdje ne postoji osoba koja ne uživa u pjesmama Olivera Dragojevića, muzičke ikone dalmatinske zabavne pjesme  na širim prostorima regiona. Uz ovu ljubav, potrebna je, za noćas, još jedna – ona prema klapskom pjevanju, koje je nama i Boki blisko, pa gotovo koliko Oliveru i Dalmaciji. Naziv noćašnjeg koncerta „Trag u beskraju“ ima simbolično značenje: za samog Olivera – besmrtnog u svom skoro 50-ogodišnjem stvaralaštvu i kojem ovim koncertom želimo skori povratak na scenu“– kazala je Tina Braić Ugrinić, predsjednica Međunarodnog festivala klapa Perast.

Ona je podsjetila da je ovo 17-ta godina postojanja Festivala klapa Perast, koji ove godine priprema poseban program otvaranja festivala.

“Za svečano otvaranje, 28.juna, koje pripremamo u saradnji sa Opštinom Kotor i posebno T.O.Kotora,  planirano je gostovanje svjetski poznatog  vokalnog sastava CARMEL A CAPPELLA iz Izraela. Očekujemo vrhunski događaj višeglasnog pjevanja. Nakon takvog otvaranja u Kotoru, slijede, kao i uvijek, koncerti u Perastu, gdje će se predstaviti ženske, mješovite i muške klape sa bokeljskim i izvornim pjesmama kao  i novim klapskim  pjesmama na temu Boka kotorska – more i pomorstvo.  Te tri večeri planirane su za 28, 29. i 30. jun.

Koncert Trag u beskraju

Osim osnovnog programa: afirmacije klapske pjesme, krenuli smo u promovisanje „Priča o moru“. Gostovanja, sa nekoliko domaćih klapa, planirana su u više gradova Crne Gore. „Priče“ su program kojim publici želimo približiti istoriju Boke i svoj mentalitet, zatim, istaknute ličnosti kroz stoljeća. Ukazuje na kulturne  uticaje koje nam je pomorska veza sa svijetom omogućila,  i svakako i one muzičke uticaje iz kojih je nastala klapska pjesma.  U različitostima naše male države vidimo njenu osnovnu vrijednost. Treba upoznati i pokazati svoje, da bi se znalo to isto  i tuđe, cijeniti i vrednovati.

Zatim, ovo je šesta godina publikovanja almanaha „Lirica“, koja ovoga puta govori o sakupljačima i obrađivačima pjesama, kao i samim pjesmama nastalim ili pjevanim na području Boke. U Lirici  objavljujemo 50 klapskih obrada maestra Marija Katavića, koji je aranžirao napjeve iz Boke Ludvika Kube, Franja Kuhača, Jovana Miloševića, Nikole Hercigonje, Zlate Marjanović i Vide Matjan po kojoj nosi ime i Muzička škola koja nam je večeras domaćin“ – kazala je Braić Ugrinić.

Nastupile su klape Bellezza iz Tivta, Maris iz Kotora, Jadran iz Tivta, novoformirane klape Riva iz Škaljara, Romansa iz Tivta, duet Sanja i Mija, Poly Gjurgjević i Lungo mare.

Više od riječi u našoj fotogaleriji.

Najčitanije