17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kinookus – Festival dobrih filmova i morskih specijaliteta

Kinookus
Kinookus

Food film festival ”Kinookus”, koji ove godine nosi naziv Foodtourism, održava se od 8. do 11. septembra, otvoren je sinoć u Stonu.

Stonska manifestacija uspijeva zadržati epitet najstarijeg aktivnog food film festivala u Evropi.

Ovogodišnji festival bavi se pitanjem odnosa turizma i poljoprivrede, hranom kao pokretačem održivih oblika turizma te mogućnostima da se turističkim djelatnostima upravlja ma dobrobit lokalnih zajednica i njihova načina života.

Festival je otvorio višestruko nagrađivani hrvatski dokumetarac Turizam! redatelja Tonćija Gaćine, koji govori o licu i naličju masovnog turizma na dalmatinskoj obali.

Iz programa, koji ove godine broji 23 ostvarenja, izdvajamo japanski film Sam u Fukushimi, redatelja Mayua Nakamure. Priča je to o čovjeku koji odluči ostati u mjestu nedaleko od razorene nuklearne centrale, kako bi pomagao preživjelim životinjama. Kineski film Zemlja zgrada, redatelja Adama Smitha i Ting Song, govori o preseljenju 250 milijuna kineskih seljaka u gradove, a francuski Ocean, glas nevidljivih, Mathilde Jounot o privatizaciji oceana.

U kategoriji kratkometražnog filma ostvarena je saradnja s Talijanskim centrom za kratki film (CNC).

Kinookus
Kinookus

U Kinofokus sekciji očekuju nas tri foodturističke priče popraćene degustacijama. U posjet nam dolazi jedan od najpoznatijih albanskih chefova današnjice: Anton Prenga, koji u mjestu Fishte, vodi čuveni agroturizam Mrizi i Zanave. Ana i Božidar Jukić upoznat će publiku sa svojom agencijom Insider Holidays, koja posjetiteljima dubrovačkog kraja nudi drugačiji doživljaj lokalnih običaja. Eugenio Berra iz talijanske udruge za odgovorni turizam Viaggiare i Balcani prikazat će ljepote putovanja deltom Dunava – poručuju organizatori.

Kinopokus sekcija najmlađima donosi tri kreativne radionice: Malu školu čokolade Irene Bastijanić, Vrtim glinu na lončarskom kolu Morane Depoli i Umjetnost recikliranja Duške Nešić Dražić.

U filmskoj sekciji Okušavanje za Veliku kamenicu natječe se devet dugometražnih, a za Malu kamenicu 8 kratkometražnih filmova. Publika će imati priliku pogledati i 5 posebnih projekcija, među kojima i tri filma o solidarnoj ekonomiji i novim društvenim modelima.

Velika kinookus kamenica
Velika kinookus kamenica

U sekciji Što na platnu, to na pjatu, ograničeni broj sudionika uživat će u projekciji filma Razgovori ribara talijanske redateljice Chiare Biove Makiedo i morskim specijalitetima stonskog chefa Maria Dela.

U agro-arheološkoj avanturi Nevigjeno, voditelj Ivan Viđen i 15 hrabrih znatiželjnika, prateći tajne mora, istražit će početke turizma u Stonu.

Tokom 7. edicije Kinooku FFF-a pada obljetnica razornog potresa koji je 5. septembra 1996. pogodio Ston. U znak sjećanja, umjetnik Ivo Vukićević Špiro, s gostima i posjetiteljima Festivala, osvježit će instalaciju Reokaliphore, svojevrsni ‘svjetionik umjetnosti’, koja je podignuta neposredno prije potresa, za vrijeme Prve međunarodne likovne kolonije u Stonu.

Na Kinolokus tržnici tradicijskih i eko proizvoda, gosti i posjetitelji Festivala će, osim proizvoda i proizvođača, upoznati projekt ‘Agrobiznis – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji’ koji udruga Kinookus provodi s Gradom Dubrovnikom, Razvojnom agencijom DURA, Opštinom Ravno i partnerima.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije