14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Budvi otvorena izložba “Katharsis Sefardica” slikarice Žane Bajić

“Katharsis Sefardica” naziv je izložbe slika autorice Žane Bajić iz Splita, koja je otvorena u petak u sklopu Pete konferencije jevrejskih zajednica jugoistočne Evrope (Mahar), u Budvi – Hotel Avala.

„Draga Žana možda jednoga dana poželiš slikati i napraviti ciklus o Židovima. Iako su Židovi stalna inspiracija svjetskih umjetnika mislim da bi tvoj opus bio potpuno nešto novo, posebno, neka ti ova knjiga otvori prozor mašte i navedete na inspiraciju“ – napisao je u posveti knjige koju mi je 2009. poklonio moj dragi prijatelj koji je danas sa nama, Slaven Radimiri. Nisam ni slutila da će ona nakon toliko godina biti presudna za moj današnji stvaralački rad, kazala je na otvaranju izložbe autorica Žana Bajić.

„Zanimljvo je kako je ovaj ciklus slika nastao. Željela sam napraviti jednu osobnu katarzu ali nisam znala u kom smjeru ću ići. Meni je inspiracija uvjek bila glazaba, nešto što je pratilo moj rad. Jedne noći sam se probudila i slučajno na Youtube našla glazbu Yasmin Levyi koja je otpjevala Adio Kerida. Dakle, dogodio se jedan klik gdje sam ja rekla to je ta glazba koju  želim da me prati u ovom svijetu…“ pojasnila je Bajić.

– Geometrijski oblici na slikama, kroz koje sam željela prenjeti svoje osjećaje su crna, crvena i bijela kocka. Crveno je ljubav, bijelo optimizam, crna je ona tuga koju svi imamo u životu i isprepliću se i zato je ta kocka u koju udaramo, tražimo neki izlaz, a klavijature su simbolika muzike koja to opet sve skupa spoji, idemo napred, i to je taj optimizam koji nas vodi – kazala je autorica.

Izložba je otvorena uz muzičku numeru koju je izvela Izraelska umjetnica Ofri Eliaz.

.

Izvor:M.M

Najčitanije