Karneval na lomači i zbog lošeg rejtinga ministarke Vučinović

U Tivtu održan karneval, Šotokuco Lastovski platio za sve prošlogodišnje nevolje mještana

Vesela povorka od nekoliko desetina maski, mažoretke, Gradska muzika Tivat i Mjesna muzika Đenović, te nekoliko stotina posjetilaca iz cijele Crne Gore, ispratili su danas u Donjoj Lastvi u Tivtu, na njegovo posljednje putovanje ovogodišnjeg lastovskog karnevala, koji je po drevnom običaju, glavom platio za sve prošlogodišnje nevolje i probleme Tivćana.

Kao i svaki put do sada, karneval je poslužio za satirično-humoristilki obračun građana sa vlašću i institucijama sitema, ali i pojedinim društvenim „autoritetima““ na lokalnom i državnom nivou. Tako je tužilac pred „Slavnim sudom komunitadi lastovske“ što je zasijedao na gradskoj rivi, karnevala Šotokuca  pored ostaloga, optužio da je kriv „što nam za ministricu ne glasa ni famelja, a kamoli ostali“, jasno aludirajući na činjenicu da je ministarka bez porfelja i liderka HGI Marija Vulinović lani na izborima u svojim Lepetanima dobila samo pet glasova. Svoj „dio“ dobile su i brojne druge institucije poput Opštine, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Morskog dobra, Vlade, Sudstva…

„Šotikuco je kriv što nam u Komunitadu tivatsku radi više naroda nego što je đece u našim školama, što nam na Verige, umjesto našijeh lijepih seka, niču bunkeri. Kriv je što će nam UNESCO izlatit Kotor i po Boke sa svjetske liste, jer smo mimo svijeta.  Kriv je što nam se u zadnjne vrijeme dešavaju razni udari, pa mi se para da smo svi u nok-daunu. Kriv je što su nam direturi od kulture pasali šoto, a Lastva ostala bez ljetnjega kina, a na pozornicu opet palimo drače. Kriv je što kroz Krtole prolaze svi cjevovodi, a vode kami ima od ovoga što sad treba da pasa i para mi se da će cijelo Krtole pasat u ariju“- nabrojao je tužilac neke  grijehe karnevala Šotokuca. Njegov advokat na to je uzvratio da mu klijent nije kriv  i da on „nije najgrđa beštija iako mu svašta pribokaju.“

„Grđi su od tebe jer su đelozni, ombrozni i kuriozni, a ti si pravi dobri i pošteni Lastvovljanin“- podržao je branilac Šotokuca, ali to, kao ni činjenica da je karnevalova supruga „platila nešto solada, tobož da se brani sa slobode, ali je premalo dala“, nisu uticali na odluku „nepotkupljivog, neumoljivog i poštenog“ Suda komunitadi lastovske da karnevala Šotokuca oglasi krivim i osudi na smrt spaljivanjem. Dok su ga krvnici odnosili na lomaču na rivi pred crkvom Sveog Roka, uz zvuke posmrtnog marša dvije muzike, advokat je pročitao Šotokucov testament u kome je karneval „svima po zasluzi“ ostavio adekvatno nasljedstvo.

Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević dobila je „preporuku da u Lastvu dođe po danu, jerbo po noći mora ponijet lampadinu“, Opština „slušni aparat da bolje čuje muziku iz gluhih kafića“, nadležni u državi „određena sredstva za nadoknadu za majke, dok privilegovani bacaju pare na radodajke“, a Krtoljanima preko kojih Vlada namjerava graditi gasovod iz Azerbejdžana, karneval je ostavio „padobran, da kada poslije ovoga zadnjega cjevovoda pasaju u ariju, mogu se lakše prizemljit“.

„Morskom Donbru i ostalim nadležnim institucijama nemam što ostavit nego samo riječi hvale i podrške za dosadašnju ullogu i doprinos na uništavanju obale i priobalja“- stoji u testamentu karnevala Šotokuca koji se od građana oprostio porukom da se „čuvaju surlaša, njegovih rođaka, kumova i ostalijeh beštija.“

Lastovski karneval 2017.

„Za svako dobro izgubili smo šansu- blago nama, ulazino u Alijansu!“- poručio je Šotokuco.

Lastovski karneval 2017.

MASKE SE RUGALE SA OPŠTINOM  I DRŽAVOM                

Među nekoloiko desetina maski, bilo je i vrlo aktuelnih pa je tako jedna od njih grupno ukazivala na ogroman problem koji je (ne)rad države prouzrokovao primorcima čije je prepoznatljive palme opustošila iz inostranstva importovana štetočina surlaš.

Najveselija je međutim, bila kolektivna maska „Crne ovce“ koja se izrugivala Opštini Tivat i njenom postupanju sa gašenjem muzike popularnom lokalnu „The Black Sheep“. Vesele crne ovce sa čobanom na motokultivatoru, „Inspektorom Decibelom“ koji ne mjeri jačinu muzike prije nego što je ugasi i bijelim velikim zecom koji je prepadao djecu i prisutne i tražio da se gasi muzika (hitovi tipa „Čoban čuva ovčice“ i „Neko ima motor, neko ima traktor, ja i koja draga motokultivator“), „Crne ovce“ su osvojile prisutnu publiku.

Više fotografija na našoj facebook strani.

IzvorS. L.
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.