20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Karike, dan kada su stigle moći zaštitnika Kotora – Mali admiral Antonio Grandis

Tradicionalno svetom misom u katedrali – bazilici Svetog Tripuna, večeras su proslavljene Karike, dan 13. januar, kada su davne 809. godine u Kotor su stigle moći Svetog Tripuna zaštitnika grada Kotora.

Brod u kotorski zaliv dopratio je opat Svetog Jurja. Upravo zbog toga u prvoj knjizi biskupskog arhiva, iz 1431, navodi se stari običaj da svakog 13. januara u godini sv. Misu služi opat Sv. Jurja jer je prema predanju on je dopratio brod s relikvijama Sv. Tripuna od Perasta do Kotora.

Ta tradicija očuvana je do danas, misu je predvodio peraški župnik don Srećko Majić, koji je propovjedao o današnjem junaštvu i heroizmu.

“Svakom vjerniku-laiku nameće se junaštvo i heroizam na svakom koraku. Ne traži Krist od njih da podijele svoja imanja i pođu živjeti u pustinju kao Sveti Makarije, pustinjak ili da se poput Blažene Ozane zazidaju u ćeliju ili poput Svetog Tripuna podnesu mučeništvo. Ali? Zar nije junaštvo sačuvati kršćansku atmosferu u obitelji usred laiciziranog i sekulariziranog suvremenog javnog života?! Zar nije heroizam živjeti bračnim moralom i kršćanski regulirati rađanje?! Nije li heroizam držati se i vršiti Božije zapovijedi, boriti se protiv siromaštva, nepravde. Dići svoj glas” – kazao je između ostalog don Srećko Majić.

U narodu je za ovu misu odomaćen naziv Karike, koji potiče od talijanske riječi “incaricare” što znači zadužiti. Bokeljska mornarica je zbog radosti što su moći Svetog Tripuna stigle u Kotor zaplesala kolo, a od XV. vijeka na Dan karika bira se mali admiral, koji će izreći Lode – pohvale Sv. Tripunu 27. januara. To su jedine pohvale koje su do danas sačuvane na istočnoj obali Jadrana.

Mali admiral kojeg je izabrala Bokeljska mornarica ove godine je Antonio Grandis, koji će kazivati Lode.

U arheološkim istraživanjima krajem 1840. godine pronađen je sarkofag s latinskim natpisom Andree Saracenisa, Kotoranina i njegove žene Marije, koji je otkupio moći Svetog Tripuna od mletačkih trgovaca i njemu u čast u Kotoru sagradio prvu crkvu početkom IX vijeka.

Temelji te crkve otkriveni su u arheološkim istraživanjima poslije katastrofalnog potresa 1979. godine. Osim toga sačuvan je i dio parapetne ploče iz IX. vijeka na kojoj je latinski natpis, koji pominje biskupa Ivana i navodi datum, mjesec i godinu – 13. I 809. koji i faktički potvrđuje datum prenosa moći zaštinika grada Kotora, Svetog Tripuna.

Edifikativno je bilo vidjeti predstavnike brojnih hrvatskih udruga koji su u katedrali Svetog Tripuna prepoznali svoj vlastiti identitet.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije