Karike – Dan kada su stigle moći zaštitnika grada – Mali admiral Petar Sindik

Tradicionalno svetom misom u katedrali – bazilici Svetog Tripuna, sinoć su proslavljene Karike, dan 13. januar, kada su davne 809. godine u Kotor su stigle moći Svetog Tripuna zaštitnika grada Kotora.

Brod u Kotorski zaliv dopratio je opat Svetog Jurja. Upravo zbog toga u prvoj knjizi biskupskog arhiva, iz 1431, navodi se stari običaj da svakog 13. januara u godini sv. Misu služi opat Sv. Jurja jer je prema predanju on dopratio brod s relikvijama Sv. Tripuna od Perasta do Kotora.

Ta tradicija očuvana je do danas, misu je predvodio peraški župnik don Srećko Majić, koji je govorio o životu Svetog Tripuna, ali i podsjetio vjernike da Boku često nazivaju zalivom hrvatskih svetaca, ali i da je Boka Kotorska dala, mnogo više, petnaeset Blaženika među kojima su i braća Andrija, Petar i Lovrijenc i drugi …

U narodu je za ovu misu odomaćen naziv Karike, koji potiče od talijanske riječi “incaricare” što znači zadužiti. Bokeljska mornarica je zbog radosti što su moći Svetog Tripuna stigle u Kotor zaplesala kolo, a od XV. vijeka na Dan karika bira se mali admiral, koji će izreći Lode – pohvale Sv. Tripunu 27 januara.

To su jedine pohvale koje su do danas sačuvane na istočnoj obali Jadrana.

Mali admiral kojeg je izabrala Bokeljska mornarica ove godine je Petar Tripa Sindik iz Tivta, koji će kazivati Lode – pohvale 27. januara.

U arheološkim istraživanjima krajem 1840 pronađen je sarkofag s latinskim natpisom Andree Saracenisa, Kotoranina i njegove žene Marije, koji je otkupio moći Svetog Tripuna od mletačkih trgovaca i njemu u čast u Kotoru sagradio prvu crkvu početkom IX. vijeka.

Temelji te crkve otkriveni su u arheološkim istraživanjima poslije katastrofalnog potresa 1979. godine. Osim toga sačuvan je i dio parapetne ploče iz IX. vijeka na kojoj je latinski natpis, koji pominje biskupa Ivana i navodi datum, mjesec i godinu – 13. I. 809. koji i faktički potvrđuje datum prenosa moći zaštinika grada Kotora, Svetog Tripuna.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.