10 C
Kotor

Slušaj online radio

Kapitalno djelo o bokeljskim svecima

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Sveštenik Kotorske biskupije don Dejan Turza ovih je dana na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, najvišom ocjenom odbranio licencijatski rad iz specijalizacije u ekumenskoj teologiji na temu „Jedinstvo Crkve i katolički sveci i blaženici Boke kotorske”.

U kontekstu jedinstva Crkve, u magistarskom radu don Turze su istraženi i prikazani bokeški sveci – sv. Tripun, blaženi Gracija s Mula, blažena Ozana Kotorska, službenica Božja Ana Marija Marović i sv. Leopold Bogdan Mandić. Ekumenska dimenzija ovih svetaca i blaženika Boke kotorske u cjelini nije do sada sistematski obrađivana, a ovo istraživanje je pokazalo da percepcija i određeni oblici poštovanja i njegovanja kulta tih svetaca od strane pripadnika različitih vjerskih zajednica, i danas nadahnjuju duhovni ekumenizam i nastojanja oko jedinstva Crkve i međureligijskog dijaloga.

Don Dejan Turza (40) je župnik u Sutomoru i do sada je, službujući u Kotorskoj biskupiji, imao zapaženi učinak u naporima povećavanja saradnje i suživota svih ljudi koji žive na ovim prostorima, posebno u kontekstu njegovanja dobrih odnosa sa pripadnicima drugih konfesija, prvenstveno pravoslavne. Ostale su zapažene njegove akcije u kojima je u katoličkoj crkvi organizovao predavanje o duhovno-istorijskim korjenima Ćirilometodijevske misije koje je držao monah SPC, mr Pavle Kondić, ili kada su katolici i pravoslavci zajedno u crkvi Svete Tekle u Spiču, lani slavili Uskrs.

Pravoslavni svestenik Cerovic sa don Turzom na proslavi Uskrsa u Spiču
Pravoslavni svestenik Cerovic sa don Turzom na proslavi Uskrsa u Spiču

U zaključku svog upravo odbranjenog magistarskog rada, ovaj mladi sveštenik sažeo je rezultate svoj istarživanja o bokeških svecima i blaženicima koji potiču iz različitih društvenih i etničkih okvira i ukazao na njihove pouke i poruke pod specifičnim ekumenskim vidom, zaključujući da su one relevantne u crkvenom i društvenom kontekstu 21. vijeka. Ovo je, ističe se u radu, posebno značajno „na prostoru sa kojeg ti sveci i blaženici potiču, a koji je i danas, već i zbog heterogenosti pučanstva i pluralnosti vjerskih zajednica, potrebit umijeća dijaloga i suživota, te u tom smislu pogodan za rast kako ekumenske međukršćanske tako i međureligijske suradnje po primjeru bokokotorskih svetaca.“

Don Turza namjerava nastaviti istraživanje ekumenske dimenzije bokeških svetaca i blaženika Katoličke crkve, kako bi na toj temi uradio i doktorsku disertaciju.

„Naime, proširivanjem ove tematike može se promovisati jedinstvo hrišćana kao i upoznati šira javnosti s onim elementima karizme

svetaca i blaženika Boke kotorske čije ostvarivanje pridonosi putu prema potpunom, odnosno dostatnom jedinstvu hrišćana.“- kazao je za don Turza. On je naglasio da je za njegovu „ljubav i zalaganje prema svecima i jedinstvu Crkve zaslužan kancelar Kotorske biskupije don Pavao Medač, koji mu je nesebično prenio svoje znanje i iskustvo“.

Istakao je da smatra da je „po Božjoj providnosti danas na župi Sutomore-Spič s kolegom prezbiterom Petrom Cerovićem, parohom spičansko-mišičkim“, te da se obojica „trude nastaviti ostvarivati stoljetni suživot Crkava“.

Najčitanije