Kapetan Neđeljko Radulović novi je predsjednik Udruženja pomoraca Crne Gore

Unija pomoraca održala redovnu Skupštinu

Boka Kotorska – foto Boka News

Kapetan duge plovidbe Neđeljko Radulović novi je predsjednik Udruženja pomoraca Crne Gore – odlučeno je na redovnoj godišnjoj Skupštini te NVO, a koja je proteklog vikenda održana u Kotoru.

Za predsjendika Skupštine te NVO imenovan je kapetan Vlado Vučetić koji je ujedno i potpredsjednik Unije , a delegati su izabrali i novi 17-člani UO tog udruženja koje okuplja pomorce svih profila. U Crnoj Gori inače, postoji i radi Udruženje kapetana trgovačke mornarice, a na papiru figurira i Udruženje pomorskih strojara i inženjera, međutim Unija pomoraca ima za cilkj da okupi pomorce svih profila i nivoa, a ne samo zapovjendike i upravitelje.

„Kapetani čine između 3 i 5 odsto ukupnog broja pomoraca u Crnoj Gori, pa stoga želimo da kroz jedinstvenu Uniju pomoraca omasovimo glas svih naših pomoraca – od kadeta do kapetana i upravitelja, u zastupanju naših interesa pred državnom administracijom, školskim sistemom i pred poslodavcima.“- kazalo nam je kapetan Neđeljko Radulović dodajući da ga posebno raduje što su na spisku članova Unije i dvije dame koje plove na brodovima trgovačke mornarice. Članovi tog udruženja mogu biti samo aktivni pomorci koji imaju crnogorsko državljanstvo ili brevete koje im je izdala crnogorska pomorska administracija.

„Zalažemo se za unaprijeđenje uslova rada i života pomoraca, održavanje dostojanstva pomorskog poziva i očuvanje duge pomorske tradicije koju naša zemlja ima. Smatramo da dugu tradiciju pomorstva, kojim se Crna Gora ponosi, treba pažljivo njegovati i razvijati, a čuvarima te tradicije, hrabrim pomorcima, obezbijediti život kakav su svojim radom i zaslužili. Boli nas nepravda da pomorci u svojoj otadžbini ne nalaze sigurnu i bezbjednu luku, već vrlo često nailaze na oštrije vjetrove i grublje nevere nego one sa kojima se bore na morima. Upravo zbog toga, ne gubeći nadu da će stvari biti bolje, imamo viziju u kojoj je povratak u Crnu Goru svim moreplovcima, povratak toplom domu, gdje ih čeka svaka podrška i visoko poštovanje. Do toga moramo doći zajedno – ujedinjeni i složni”- kaže kapetan Radulović, podsjećajući da pomorci godišnje u nacionalnu ekonomiju unesu više od 200 miliona eura svježeg novca kojeg teško zarade “tukuči”” svjetska mora i okeane.

Unija

Skupština u Kotoru je usvojila izvješta o radu Unije pomoraca sa finansijskim izvještajem za 2016. i plan rada sa finansijkim planom za ovu godinu. Kako se čulo, Unija je lani aktivno sarađivala sa predstavnicima državnih vlasti u izradi novog crnogorskog Pravilnika za sticanje ovlašćenja i zvanja u pomorstvu, pomagali su našoj državnoj administraciji u prevođenju i praćenju najnovijih međunarodnih propisa koji regulišu razne aspekte rada pomoraca, uspostavili su saradnju sa Pomorskim trenuing centrom “Azalea” uz Bijeloj koga smatraju najboljim kada je u pitanju praćenje svjetskih standarda u obuci pomoraca, a bavili su se i humanirarnim radom, podržavajući familiju stradalog kolege Đorđija Bojovića i skupivši novačnu pomoć za liječenje djevojčice Anđele Petrović, kćerke jednog od svojih kolega.

Među prioritetima rada Unije pomoraca za ovu godinu su izmjene i dopune postojećeg Pravilnika za sticanje ovlašćenja po pitanju “integrisane obuke”, implementacija POLAR CODE-a u nacionalnom Pravilniku, usaglašavanje rada i zahtjeva Lučkih Kapetanija sa Pravilnikom, kao i centralizovanje sistema za kontrolu i izdavanje ovlašćenja. Predstavnici Unije će stoga tražiti sastanak sa ministriom pomorstva i saobraćaja Osmanom Nurkovićem a najavili su i novi program gdje će se lično kod svojih stranih poslodavaca, založiti da oni ukrcavaju i zapošljavaju naš podmladak – najbolje učenike pomorskih pkola u Kotoru i Baru i studente Pomorskih fakulteta.

 

IzvorS. L.
Podijeli

2 Komentari

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.