16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kapetan Hič: ovo je prvoklasna marina

GOLDEN ODYSSEY u Porto Montenegru
GOLDEN ODYSSEY u Porto Montenegru

Glavni čovjek tzv. „Zlatne flote“ (Golden Fleet) jahti saudijske kraljevske kuće, kapetan Majk Hič, veoma je zadovoljan uslugama koju 4 broda te flote dobijaju u svojoj novoj matičnoj luci – elittnoj tivatskoj marini za superjahte i nautičkom centru Porto Montenegro u Tivtu. Hič je zapovjednik na „admiralskom brodu“  flote – 124 metra dugoj ultraluksuznoj superjahti „Golden Odyssey“ koja je prošle godine napravljena u čuvenom njemačkom brodogradiklištu „Lurssen“ i od novembra 2015 ima svoj stalni „dom“ u Tivtu. Vezove na kraju mula 1 Porto Montenegra ova jahta veličine omanjeg kruzera dijeli sa ostalim brodovima iz „Zlatne flote“ – nešto starijom 82 metra dugom jahtom „Golden Odyssey 2“, pratećim brodom „Golden Shadow“ dugim 65 metara i 30 metarskom „malom“ jahtom „Golden Osprey“.

„Kada sam prvi put došao ovdje 2013., moj prvi utisak je bio da je Porto Montenegro potpuno nova, savremena marina prve klase. U ovu marinu investorane su ogromne svote novca i to se vidi na njenim kapacitetima koji su zaista prvoklasni i u svjetskim okvirima.“- kazao je kapetan Hič za novi broj specijalizovanog magazina za članove posadi superjahti, britanski „The Crew Report“.

On je dodao da je na Mediteranu vrlo teško naći vez koji može primiti jahtu dužu od 100 metara, a takvih je u Porto Montenegru nekoliko na raspolaganju. Istakao je da uz dobre sadržaje koje ima tivatski nautički centar, jedan od presudnih razloga zašto je „Zlatna flota“ sa Porto Montenegrom potpisala 30-to godišnji ugovor za stacioniranje svojih brodova u Tivtu, dobra geografska pozicija Crne Gore i njena blizina u odnosu na poznate jahting destinacije u Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj.

„Mi ovdje recimo, na brodu imamo superbrzi bežični internet od 50 mb, a tu su i priključci za kopnenu kanalizacionu, električnu i vodovodnu mrežu. Kako Crna Gora nije članica Evropske Unije, u Porto Montenegru imamo mogućnost snabdijevanja gorovom oslobođenim od carine, akciza i poreza, što nam zaista daje ogromnu uštedu u operativnim troškovima  naših brodova. Druga velika prednost ove marine i Crne Gore su vrlo razumne cijene, ne samo za usluge koje nam pružaju snabdjevači brodva, već i usluge koje plaćaju članovi posade kada izlaze sa jahte u lokalne trgovine i kafiće.“- objašnjava britanski skiper.

Mike Hitch
Mike Hitch

Hič je pohvalio sadržaje nautičkog naselja Porto Montenegro koje ono nudi za zabavu i rekreaciju članova posade jahti vezanih u marini – počev od brojnih ugostiteljskih lokala i trgovina, bogato opremljenog sportskog centra, do čak privatne skijaške kolibe koju Porto Montenegro ima u Kolašinu. Uz usluge koje im pruža marina-tim Porto Montenegra, Hič je pohvalio i ljubaznost lokalno stanovništva, ali i sugerisao da treba raditi na poboljšanju avio-dostupnosti Crne Gore, pogotovo tokom zimskih mjeseci.

Inače, najmanji brod „Zlatne flote“ – 30 metara duga drvena jahta „Golden Osprey“ već neko vrijeme nalazi se na redovnom godišnjem remontu u tivatskom brodogradilištu „Navar“ u Bonićima koje je takođe, opravdalo visoka očekivanja i standarde menadžmenta „Golden Fleet-a“.

Izvor:S. L.

Najčitanije