16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kapetan fregate Vesko Tomanović vodi Mornaricu VCG

Dakovic predaje zastavu MCVG Tomanovicu

Na palubi školksog broda „Jadran“ u Tivtu, danas je obavljena primopredaja dužnosti komandanta Mornarice Vojske Crne Gore.

Ceremonijal pred svečanim strojem pripadnika MVCG, kojim je dužnost komandanta predao dosadašnji prvi čovjek Mornarice, kapetan bojnog broda Darko Vuković, a primio novi komandant, kapetan fregate Vesko Tomanović, obavio je v.d. načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Ilija Daković.

Svečanosti su prisustvovali i prvi komandnat MVCG i njegov zamjenik, kapetani bojnog broda u penziji Rajko Bulatović i Željko Hercegovac, gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević, grčki vojni ataše u Crnoj Gori, kapetan bojnog broda Karalambos Gavalas, dekan Fakulteta za pomorsko iz Kotora dr Špiro Ivošević, lučki kapetan u Kotoru  Bruno Brkanović i druge zvanice.

Obraćajući se prisutnima, Vuković je izrazio zadovoljstvo postignutim u MVCG kojoj je on bio na čelu duže od pet godina, jer je za to vrijeme ovaj vid oružanih snaga Crne Gore dodatno unapredio svoje sposobnosti, remontovao i osposobio većinu svojih plovila, značajno povećao obim saradnje posebno sa Mornaricom SAD kao ključnim strateškim partnerom i zadržao lidersku poziciju među svim vidovima VCG kada je u pitanju međunarodna integracija i dostizanje interoperabilnosti sa snagama NATO. Novi komandant MVCG, kapetan fregate Tomanović kazao je da su njihovi ključni zadaci ove godine uvođenje u operativnu upotrebu rekonstruisane topovnjače-sada patrolnog broda 405 što se očekuje na ljeto, početak konverzije drugog takvog broda, topovnjače 406 u drugoj polovini godine, popuna adekvatnim kadrovima i osnivanje jedinice novih brzih patrolnih čamaca za hitne intervencije.

Sa svecanosti na Jadranu

„Mornarica VCG je jedinica koja pored brojnih redovnih i vanrednih zadataka i obaveza, uspješno realizuje sve postavljene zadaće. Pripadnici MVCG su pokazali da imaju znanja i sposobnosti da na pravi način odgovore na izazove i zadatke koji proizilaze iz misija VCG.“- istakao je načelnik Generalštaba VCG, general Ilija Daković. On je posebno pohvalio rezultate koje je MVCG lani postigla u međunarodnim misijama, gdje je prvi put poslala svoj samostalni tim za zaštitu brodova na jedno od plovila Svjestkog programa za hranu u vodama Somalije, kao i velike napore koje su pripadnici Mornarice ljetos imali pomažući u borbama sa nezapamćenim višemjesečnim vatrenim stihijama na Crnogorskom primorju. Daković se zahvalio na urađenom dosadašnjem komandantu MVCG Vukoviću kojii je preuzeo novu dužnost načelnika Direkcije za kontrolu naoružanja – verifikacionog centra u Ministarstvu odbrane, i poželio je uspjeh njegovom nasljedniku Tomanoviću pred kojim su novi izazovi u komandovanju Mornaricom.

Izvor:S.L

Najčitanije