Kapetan Fažo krstio početnike na …

Bokeljki pomorci i danas drže do drevne tradicije

Da se bokeljski pomorci i dana u vrijeme moderne tehnologije i maksimalno ubrzane svjetske pomorske industrije, drže drevnih tradicija i običaja, pokazuje primjer sa megakontejneraša „UASC Zamzam“ koji vije zastavu Singapura, a čiji je zapovjednik kapetan Ivica Fažo iz Tivta.

Brod koji se trenutno nalazi na južnom Atlantiku na putu iz američke luke Čarlston za malezijsklu luku Port Kelang, prije dva dana je presjekao ekvator.

Po drevnom običaju, kapetan Fažo je tom prilikom organizovao tradicionalno krštenje dva naša mlada pomorska početnika- kadeta Aleksandra Nikčevića i Miloša Milačića, kojima je to bio prvi prelazak polutara u životu.

Ekvator  je u svijetu pomoraca inače, svojevrsna „magična crta“ koja mlade početnike dijeli od iskusnih pomoraca koji su ga prešli i bili „sa one strane Zemlje“. Prema drevnoj tradiciji, prelazak ekvatora posebno se obilježava krštenjem svakoga ko prvi put brodi preko polutara.

„Krštenje“ obavlja sam bog mora Posejdon, u liku prigodno maskiranog nekog starijeg i iskusnijeg pomorca koji mladim kolegama daje dozvolu „za prelaz na drugu stranu svijeta“, dodjeluje im diplome sa posebnim imenima i zaliva ih morskom vodom, na taj način im simbolično poželjevši dobrodošlicu u svijet prekaljenih „ljudi od mora“ .

Kadeti početnici sa Posejdonom
Kadeti početnici sa Posejdonom

Takvu je ceremoniju na 300 metara dugom  kontejnerašu „UASC Zamzam“ koji plovi pod singapurskom zastavom, kapetan Ivica Fažo priredio prije dva dana za svoja dva mlada kadeta.

Kako je Fažo obavijestio kolege iz Udruženja kapetana trgovačke mornarice Crne Gore iz Kotora i našeg portala, Posejdon je kadetu Nikčeviću nadjenuo ime Lobster ( Jastog), dok je Milačič kršten imenom White Shark (Bijela ajkula).

Ceremoniju su radosno popratili svi članovi multinacionalne posade velikog kontejnerskog broda koji pripada kompaniji „United Arab Shipping“ , a kapetan Fažo je potom i prigodno počastio sve svoje pomorce.

IzvorS. Luković
Podijeli

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.