MANS – Kankaraš i Novosel da objasne posao sa „Erlangom“

MANS podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg i aktuelnog gradonačelnika Tivta

Pine - sat
Pine – sat

Zbog sumnje da su u postupku sklapanja i realizacije ugovora sa konzorcijumum „Erlang“ za rekonstrukciji u uređenje gradske rive Pine, počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, NVO MANS je podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg i aktuelnog gradonačelnika Tivta Dragana Kankaraša (DPS) i Ivana Novosela (DPS).

Aranžman sa „Erlangom“ zajedno su realizovale Opština Tivat i JP „Morsko dobro“, a taj posao odvijao se veoma sporo, sa značajnim probijanjem rokova, a nije ni napravljeno sve ono što je na gradskoj rivi bilo predviđeno originalnim projektom.

U prijavi koju je podnio MANS stoji da je Opština Tivat u vrijeme kada je gradonačelnik bio Kankaraš, aprila 2013 raspisala tender za rekonstrukciju Pina, procijenjene vrijednosti 1,3 miliona eura, što je 205 hiljada eura nego što je Opština imala obezbijeđeno za tu investiciju shodno svom Planu javnih nabavki za tu godinu. Time je, po mišljenju MANS-a, grubo povrijeđen Zakon o javnim nabavkama. Septembra 2013, zaključen je ugovor sa konzorcijumom koji je predvodila firma „Erlang“ d.o.o. iz Nikšića, vrijedan 1.301.796 eura sa PDV-om, iako je ponuda tog konzircijuma na tenderu bila 1.279.915, 94 eura sa PDV-om.

„Sa izabranim izvođačem radova konzorcijumom „Erlang“ je zaključen ugovor na iznos koji je veći za 21.881 eura u odnosu na ono što je bila njegova ponuda koja je prihvaćena Odlukom o izboru najpovoljnije ponude. Sama Odluka o izboru najpovoljnije ponude je osnovni dokument na bazi kojeg se zaključuje ugovor o izvođenju radova, i ugovorena cijena iz Odluke o izboru najpovoljnije ponude mora da bude prenesena u Ugovor o izvođenju radova, a ne nikako da se naknadno ugovara veći iznos od odobrenog, što znači da je prijavljeni Kankaraš zloupotrijebio službena ovlašćenja kada je zaključio ugovor na veći iznos od odobrenog, čime je oštećen opštinski budžet u navedenom iznosu.”- stoji u prijavi. Tek nakon sklapanja ugovora, u decembru 2013 donešene su izmjene opštinskog Plana nabavki za tu godinu, u kome je iznos predvišen za projekat Pine sa prvobitnih 1,095 miliona, podignut na 1,3 miliona eura.

“Ova izmjena je uslijedila tek tri mjeseca nakon što je sa izabranim

izvođačem konzorcijumom „Erlang“ potpisan ugovor o izvođenju radova, što ide u prilog već iznijetih sumnji o nezakonitom postupanju.” – stoji u krivičnoj prijavi.

Pine noću
Pine noću

MANS navodi i da je sa izvođačem ugovoren rok za završetak posla od 270 dana od dana potpisivanja ugovora i predviđeno plaćanje penala u slučaju njegovog probijanja. Umjesto da se kako je probitno predviđeno u ugovoru, završi u aprilu 2014, rekonstrukcija Pina se otegla skoro do novembra prošle godine, a Opština i “Erlang” su 5.jula 2014 potpisali Aneks kojim je rok za završetak posla produžen do 10.oktobra. U to vrijeme na kormilu grada već je bio Ivan Novosel. Od decembra 2013 do 9.oktobra 2014. Opština je “Erlangu” za radove na Pinama platila ukupno 1,035 miliona eura.

Pine na dan isteka prvobitnog roka za zavrstetak posla
Pine na dan isteka prvobitnog roka za zavrstetak posla

“Planom javnih nabavki za 2014. godinu Opštine Tivat, koji je donesen 21. januara 2014. godine, radovi na rekonstrukciji gradske rive Pine nijesu bili predviđeni. Međutim, prema izmjenama predmetnog plana od 15. avgusta iste godine, za rekonstrukciju pomenute rive Pine- II faza predviđen je dodatni iznos od 170.000 eura, koji će biti sproveden kroz pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje. U Izmjenama Plana javnih nabavki, koje su usvojene u avgustu, kao okvirni rok za pokretanje pregovaračkog postupka navodi se jun 2014. godine, dakle period koji je već istekao, što navodi na sumnju da je i ovdje izigran Zakon o javnim nabavkama.”- stoji u MANS-ovoj prijavi. Iz te NVO posebno su apostrofirali činjenicu da Opština Tivat i pored svega, do danas od “Erlanga” nije naplatila ugovorene penale za prekoračenje rokova, koji iznose 130 hiljada eura.

Prema Kivičnom zakloniku Crne Gore, za krivična djela koja su Kankarašu i Novoselu stavljena na teret, zapriječena je zatvorska kazna od šest mjeseci do 5 godina za nesavjestan rad u službi koji je produkovao štetu veću od 30 hilojada eura, odnosno od 2 do 10 godina zatvora za zloupotrebu službenog položaja koja je rezultairala sa takvom štetom.

SVE JE REGULARNO, PDV JE POVEĆAN NA 19 POSTO

Kankaraš je  kazao da nije upoznat sa krivičnom prijavom koju je MANS ponio protiv njega, istakavši da je sve prilikom raspisivanja tendera i ugovaranja posla za Pine 2013 godine urađeno regularno.

“Budući da je riječ o poslu vrijedom preko pola miliona, taj je postupak i svu dokumentaciju po službenoj dužnosti provjeravala Komisija za javne nabavke koja u njemu nije našla bilo kakvu nepravilnost. Sva procedura je ispoštovana,a što se razlike u iznosu prihvaćene ponude i iznosa u ugovoru tiče, ona je nastala zbog činjenice da je u međuvremenu došlo do izmjene Zakona o PDV-u kojim je poreska stopa sa 17, podignuta na 19 posto.”- istakao je Kankaraš dodajući da on ne može da odgovara za ono što se sa rekonstrukcijom Pina dešavalo nakon što je otišao sa dužnosti gradonačelnika u aprilu 2014.

Ivan Novosel nije odgovarao na telefinske pozive i SMS poruku novinara.

IzvorS. Luković
Podijeli

1 komentar

  1. Osim Kankarasa ima da odgovara i Pedja Obradovic jer je on preuzeo citav projekat na sebe i kao odgovorno lice u ovom slucaju treba krivicno da odgovara.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.